ARENA SUZAMA NE VERUJE! Srbija posle dva zlata stala u finalu! Italija odnela pehar iz Beograda VIDEO
Foto: Starsport

finale

ARENA SUZAMA NE VERUJE! Srbija posle dva zlata stala u finalu! Italija odnela pehar iz Beograda VIDEO

Ostali sportovi -

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije nije uspela da po četvrti put postane šampion Evrope, pošto je u finalu kontinentalnog šampionata u beogradskloj Areni pred rekordnih 20.565 gledalaca poražena od Italije 1:3 (26:24, 22:25, 19:25, 11:25).

Srbiju je u igri u prvom setu držala Tijana Bošković snažnim udarcima, pa je bilo nerešeno iz minuta u minut.

Egonu je počela da greši, Mina Popović je uspevala da zaigra na veoma visokom nivou i upravo nam je ona donela jako bitne poene za 22:20. Imale su naše odbojkašice dve set lopte koje nisu iskoristile, a onda su Milena Rašić i Tijana Bošković uspele da stave tačku na prvi set za 26:24.

Paola Egonu je igrala maestralno i bila je praktično nezaustavljiva, ikao je Srbija krajem drugog seta vodila 22:20, ali su onda gošće uspele da naprave neverovatnu seriju od pet poena i da dobiju set.

Odlično je Srbija počela treći set, Milena Rašić je ponovo odigrala bitnu ulogu na startu, bilo je 5:1, potom 8:4 posle odličnog bloka, ali se Italija probudila u pravi čas po njih.

Pad koncentracije naše reprezentacije obeležio je sredinu trećeg seta, blok Italijanki je bio sve bolji, kao i servis, pa nije pomogla ni Tijana Bošković svojim sjajnim smečevima. Italijankama 18:14, a onda su gošće uspele da osvoje drugi set.

Tu je bio početak kraja našeg tima, iako su i publika i selektor pokušali da razmrdaju tim, Srbija je bila bez snage za epreokret, pa je zlato sasvim zasluženo otišlo u Italiju.

Prvi set

Mina Popović je posle dizanja Maje Ognenović osvojila prvi poen u meču, a zatim ue kontri izblokirana Tijana Bošković. U trećem poenu, Egonu je poslala loptu u aut, a zatim je Mina Popović zaustavila Kirikelu.

Prošla je Paola Egonu, Silvija Popović nije uspela da stigne do lopte. Tamnoputa Italijanka je zatim loše servirala, da bi u narednom poenu Milena Rašić Srbiji donela plus tri - 5:2.

Italijanke su se trgle i serijom od tri poena došle do izjednačenja 5:5. Tu seriju prekinula je Milena Rašić.

Igrao se lep i dug poen, a onda su Italijanke izblokirale Tijanu Bošković, koja je međutim već u sledećem napadu osvojila prvi poen.

Paola Egonu nam je u uvodnom delu meča zadavala mnogo broblema, osvojila je već pet poena, a servisom nam pravi mnogo problema, Italija je prvi put vodila 12:10.

Dve greške Italije i blok Bojane Milenković doneli su nam tri vezana poena i novo vođstvo 13:12. Serija na servis Mine Popović je potrajala još dva poena, da bi je prekinula Egonu. Mirjam Sila ima mnogo sreće prilikom servisa i posle dva njena asa na semaforu je bilo 15:16.

Milena Rašić! Dva sjajna poteza i Srbija ponovo vodi 17:16. Potom smo videli dve vezane greške, a zatim majstoriju Tijanme Bošković 18:18. Čeka nas drama.

Odbojkašice Srbije
foto: Starsport©

Italija je blokom Daneli došla do novog vođstva. Tijana Bošković razbija blok rivala za svoj peti poen. Zatim je usledila greška Milene Rašić i smeč Mine Popović posle "alme".

Čekaliu smo i dočekali blok! Potom je Egonu plasirala loptu u aut. Srbija vodi 22:20.

Italija je uzela poen, a zatim imala kontru za izjednačenje, ali je akcija završena sjajnim potezom Bojane Milenković 23:21,

Egonu ne da Srbiji set loptu, ali je donosi Tijana Bošković 24:22.

Igraće se još, Sila je prošla na mreži, a zatim je provukla u kontri loptu kroz blok za 24:24.

Rašić nam je donela novu set loptu. Tijana je servirala odbranili smo se, a onda je smečom završila prvi deo igre - 26:24!

Odbojkašice Srbije
foto: Starsport©

Drugi set

Sila nam na startu seta pravi mnogo problema, Italija vodi 3:0. Tijana prekida tu seriju. Došli smo do daha i uspeli da smanjimo na 5:4. Tijana igra dobro, ali je servis i dalje ne služi.

Italijanke kažnjavaju i najmanju grešku našeg tima i još jednom imaju plas dva 9:7. Potom sledi sjajn potez Maje Ognjenović.

Italija ima odličan prijem servisa, posle čega prilično precizno napada, pa je sredinom seta vodila 15:14.

Došli smo do izjednačenja 15:15, imali kontru za vođstvo, ali je Tijana je nismo iskoristili. Drama se nastavila, igralo se poen po poen, a posle Terzićevog tajm-auta, naš tim je blokom stigao do mini serije i vođstva 20:19.

Dijagonala Tijane Bošković donela nam je 21:20, a greška Egonu i dva poena prednosti 22:20. Uh, imaala je Srbija kontru, pogrešila je Mina Popović, Potom je kuvanje Pjetrini donelo novo izjednačenje 22:22.

Posle greške Tijane Bošković Terzić je zatražio minut odmora i rekao da mora neko osim Tijane da se uključi u napad, kako bi se greške izbegle.

Posle akcije Lazović poen nam je dodeljen, ali je proverom ustanovljeno da lopta nije dirala blok, pa su Italijanke došle do dve set lopte. Osvojile su pet poena u nizu, jer je Tijana izblookirana - 22:25

Treći set

Tri greške Italijanki, od čega je jedno as Mine Popović za sjajan početak. Milena Rašić, koja se oprašta od odbojke na neko vreme, jer želi da sde ostvari i kao majka, je sa dva dobra poteza donela Srbiji 5:1.

Dobar blok Rašićeve i igra našeg tima doneli su nam četiri poena prednosti, koje je posle dugog poena sačuvala Tijana Bošković.Imali mso pet poena prednosti 11:6, ali su Italijsnke na servis Malinov uspele da priđu na poen zaostatka, pre nego im je seriju prekinula Mina Popović.

Italija je sredinom trećeg seta napravila preokret, iako je nešto ranije Terzić zatražio tajm-aut. Milena Rašić je blokom zaustavila kontru Italije za 13:13.

Egonu je nezaustavljiva, ima već 20 poena, a posle asa Danezi Italija opet ima dva poena prednosti, što drugim poenom u setu smanjuje Tiajna Bošković.

Srbija je potpuno u kontar ritmu, Italija vodi 18:14, a Terzić kritikuje ekipu, jer joj je loš servis. Greške su ono što pravi uz loš servis mnog problema našem timu, a Italija ima sjajan prijem i dobar napad.

Tijana preko bloka u polje! Dobar servis Buše, ali Malinov na mreži bolja od Mine Popović. Italija je blizu potpunog preokreta, a lica naših devojaka nisu najbolja.

Sila je okončala treći set 25:19

Zoran Terzić
foto: Starsport©

Četvrti set

Italija bolje počinje četvrti set i vodi 2:0, pošto naš tim u prvom poenu nije realizovao kontru! Blokom smo stigli do prvog poena u setu, koji moramo osvojiti, kako bi se meč nastavio.

Terzić traži rizik od svog tima! Sa druge strane, sve što zamisle Italijanke sprovedu, situacija je sve teža, jer Srbija dolazi do poena samo greškama rivala.

Terzić je imao dobru izjavu tokom minuta odmora:

- Vi ste meni najbolji na svetu ko ih j..e idemo da igramo!

To međutim nije pomoglo, Srbija dvostruki uzastopni evropski i aktuelni svetski šampion nije imao snage da se vrati u meč. Italija je poslednji set ubedljivo dobila 25:12. i osvojila titulu.

Predstavljanje timova

Pre početka finala usledilo je spektakularno predstavljanje ekipa, Odličan audio-vizuelni prikaz uz ovacije pune dvorane, Posle intoniranja himni i predstavljanja postava, sve je bilo spremno za spektakl

Odbojkaši Srbije
foto: Starsport©

Ekipe su na terenu

Reprezentacije se zagrevaju na terenu, a na tribinama atmosfera je sve bolja. Podsećamo očekuje se da u Areni bude oko 18.000 gledalaca.

Odbojkašice Srbije
foto: Starsport©

Posle odličnih i ubedljivih igara na startu prvenstva, odbojkašice su se sa maksimalnim učinkom plasirale u osminu finala. Ubedljive su bile i protiv Mađarske, onda su pokazale čeličnu volju protiv Francuske u četvrtfinalu, a potom pokazale da su najbolje kada je najpotrebnije u epskom polufinalu protiv Turske.

Selektor Srbije, Zoran Trezić, rekao je nakon polufinala da ga ime protivnika u finalu ne interesuje previše, jer u borbi za zlato sve zavisi od njegove ekipe.

"Videćemo, teško će biti, jer je celo EP koncipirano tako da odigraš mali broj utakmica, a onda ti dodje četvrtfinale, polufinale i finale – tri meča u četiri dana. Ja se iskreno nadam da devojke mogu da odigraju jednu utakmicu za njihovu dušu. Ništa drugo... Da ne brinu da li će im neko reći nešto loše posle utakmice ako izgube. Jednostavno, da budu vesele, raspoložene i pre i za vreme i posle meča, kako god se on završio", izjavio je Terzić.

Selektor Srbije se osvrnuo i na podršku navijača.

"Devojkama je mnogo lakše da igraju u ovakvoj atmosferi. Ali sa druge strane, videli ste protiv Francuske, videli ste u jednom delu meča sa Turskom, pritisak je to za njih veliki. Na EP 2011. je bilo isto, igrali smo prvih nekoliko utakmica katastrofalno, upravo zbog tog pritiska. Tako da ima tu i za i protiv. Ali naravno da ih pitate, one su sigurno za ovako nešto, to se podrazumeva", dodao je Terzić.

Srpske odbojkašice imaju priliku za treće uzastopno evropsko zlato, posle zlata u Bakuu 2017. godine, i zlata u Ankari 2019. godine.

Utakmica se igra u Beogradu od 20 sati.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track