NEIZVESNA SUDBINA SVETSKE ŠAMPIONKE: Bivša plivačica osuđena na 12 GODINA ZATVORA, a OVO su razlozi
Foto: François-Xavier MARIT / AFP / Profimedia

POLITIKA I SPORT

NEIZVESNA SUDBINA SVETSKE ŠAMPIONKE: Bivša plivačica osuđena na 12 GODINA ZATVORA, a OVO su razlozi

Ostali sportovi -

Bivša beloruska plivačica, Aleksandra Herasimenija, osuđena je u odsustvu na 12 godina zatvora u Belorusiji, objavila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna.

Kao razlog za ovakvu sankciju navodi se stvaranje ekstremističke grupe, pozivanja na sankcije Belorusiji i širenje lažnih informacija o događajima u ovoj državi 2020. godine.

Ona zbog suprostavljanja režimu predsednika Belorusije, Aleksandra Lukašenka, od 2019. godine živi u egzilu u Litvaniji, kada se i povukla iz sporta.

Herasimenija je postala svetska šampionka 2011. godine u Šangaju na 10 metara sllobodnim stilom i 2012. godine u Istanbulu, na 50 metara slobodno, a iste godine u Londonu je osvojila dve srebrne medalje na Olimpijskim igrama (na 50 i 100 metara slobodnim stilom). Treću olimpijsku medaju osvojila je u Rio de Žaneiru, kada je bila bronzana na 50 metara slobodno.

Aleksandra Herasimenija
foto: de Paula/AGIF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svojevremeno je, zajedno sa još nekim beloruskim sportistima, potpisala otvoreno pismo, tražeći slobodne izbore za predsednika Belorusije.

Takođe je formirala udruženje BSSF (Udruženje beloruske sportske solidarnosti), radi pružanja pomoći beloruskim sportistima koji se protive dugododišnjoj vlasti predsednika Lukašenka. Ova organizacija proglašena je od strane vladajuće partije kao ekstremistička.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track