Fešta

(KURIR TV) CRVENO-BELI SLAVE 71. ROĐENDAN: Na današnji dan osnovano Sportsko društvo Crvena zvezda

Ostali sportovi -
Na današnji dan, 1945. godine osnovano je Sportsko društvo Crvena zvezda.

Košarkaš Luka Mitrović i strelkinja Zorana Arunović proglašeni su danas za najuspešnije sportiste Sportskog društva (SD) Crvena zvezda u 2015. godini na svečanosti povodom 71. rođendana.Za najbolji klub proglašen je muški košarkaški, koji je osvojio tri trofeja i plasirao se u drugu fazu Evrolige, predvođen Dejanom Radonjićem, koji je proglašen za najboljeg trenera. Nagradu za najuspešnijeg mlađeg seniora dobio je košarkaš Nikola Rebić, a najbolja mlada seniorka je džudistkinja Milica Nikolić.

Trener fudbalera Miodrag Božović i fudbaler Marko Grujić, kao i košarkašica Nataša Kovačević dobili su priznanje "crveno-belo srce", za razvoj i izuzetan doprinos.Za najboljeg trenera mladih kategorija izabran trener vaterpolistkinja Miloš Bradić. Za najuspešniji pionirski klub izabran je atletski, najbolji pionir je karatista Aljoša Petrović, a plivačica Ana Radulović je najbolja pionirka. Za najbolji kadetski klub izabran je muški košarkaški, najuspešniji kadet je kuglaš Marko Andrić a kadetkinja odbojkašica Tijana Milojević. Teniski klub proglašen je za najbolji juniorski, karatista Nikola Radosavljević za najboljeg juniora, a košarkašica Mina Đorđević je najuspešnija juniorka.

Proslavi su prisustvovali brojni bivši i sadašnji sportisti Zvezde i prijatelji. Obeležena je i 40. godišnjica od nastanka himne Crvene zvezde, čiji je tekst napisao Ljubivoje Ršumović, a muziku napisao Sanja Ilić.Predsednik Skupštine SD Crvena zvezda Petar Škundrić čestitao je zvezdašima rođendan. "Protekla godina je bila bogata u Crvenoj zvezdi, osvoji smo 21 trofej u seniorskoj, a 16 u mlađim kategorijama i prešli cifru od 600 trofeja. Možda nam to ne izgleda mnogo ali sa Zvezdom od sportskih društava u svetu mogu da se porede eventualno Barselona, Real Madrid i Lacio. Mnogi nas pitaju zašto navijamo za Zvezdu. Tu nema racionalnog odgovora, zato što je volimo", rekao je Škundrić.

On je dodao da je "emocija koja je prisutna u Crvenoj zvezdi i održala Crvenu zvezdu" i da su pred SD veliki zadaci."Za Zvezdu je značajno što je fudbalski klub ostvario istorijski rezultat u prvenstvu. Fudbal je na vrhu piramide i nosi posebnu energiju", naveo je Škundrić.

Crvena zvezda će u subotu igrati protiv Jagodine, a Fudbalski klub je za ovaj meč odlučio da snizi cene karata. Sever će koštati 100 dinara, Istok 200, a Zapad 300.

Hor Obilić Akademskog KUD Branko Krsmanović uvežbao je izvođenje himne Crvene zvezde "Mladići borovi, devojke jele".

Horom je dirigovao Sanja Ilić, isto kao i pre 40 godina, a specijalni gost kao i tada je Ljubivoje Ršumović.

Inicijativu za osnivanje Sportskog društva Crvena zvezda pokrenuo je Gradski odbor USAOS Beograda, tokom februara 1945. godine. Tada su omladinci, članovi Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije počeli pripreme za osnivačku Skupštinu omladinskog fiskulturnog društva, sa ciljem da bude sastavljeno od raznih sportskih sekcija. Klub je dobio ime posle duge rasprave između Slobodana Ćosića i Zorana Žujovića. Posle brojnih predloga Mladost, Udarnik, Torpedo, Dinamo, Lokomotiva i drugih, Ćosić je najzad rekao: „Da naše društvo nazovemo Zvezda?“, na šta je Žujović spontano dodao: „Odlično, samo, kad je Zvezda, neka bude crvena".

Sа tim predlogom svi prisutni su se sа zаdovoljstvom složili. 4. marta 1945, u velikoj dvorani starog DIF-a, u Deligradskoj ulici broj 27, zvanično je osnovano Omladinsko fiskulturno društvo Crvena zvezda. Određene su i boje, crveno-plаvo-belo sа belom petokrаkom zvezdom nа crvenoj mаjici i dresu, a tokom godina ta plava je skroz nestala. Društvo je tada imalo osam sportskih sekcija: fudbal, košarka, stoni tenis, šah, plivanje, atletika, odbojka i veslanje. Za prvog predsednika društva izabran je Đorđe Paljić, a zamenici su mu bili Zoran Žujović i Slobodan Ćosić.

Današnje Sportsko društvo Crvena zvezda ima 25 sekcija, a najveći uspesi kluba su osvajanje Kupa šampiona i svetske titule 1991. od fudbalera, Kup pobednika kupova košarkaša 1972. i titulu u Ligi šampiona 2013, koju su uzeli vaterpolisti.

Danas nam je divan dan!

Posted by FK Crvena zvezda on Thursday, March 3, 2016

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track