(VIDEO, FOTO) SUROVA DOMINACIJA: Novak Đoković rasturio Mareja za 6. titulu na Australijan openu!
Foto: Reuter

11. gren slem titula u karijeri

(VIDEO, FOTO) SUROVA DOMINACIJA: Novak Đoković rasturio Mareja za 6. titulu na Australijan openu!

Tenis -
Najbolji teniser sveta Novak Đoković šesti put u karijeri osvojio je Otvoreno prvenstvo Australije, pošto je u finalu ubedljivo savladao Britanca Endija Mareja sa 3:0 u setovima (6:1, 7:5, 7:6)

Srpski teniser je tako zadržao maksimalan učinak u finalima na Australijan openu, pošto je trijumfovao u svih šest završnih predstava u Melburnu. S druge strane, Britanac Endi Marej je doživeo poraz i u svom petom finalu na ovom turniru (četvrti od Đokovića).

Ovim trijumfom Novak se izjednačio Rojom Emersonom po broju osvojenih trofija na Ozi openu. Treba istaći da je Australijanac sve trofeje osvojio pre početka "open ere".

Đoković je stigao na deobu petog mesta "večne liste" osvajača gren slem trofeja. Sa 11 titula na najznačajnijim turnirima izjednačio se sa Australijancem Rodom Lejverom i Šveđaninom Bjernom Borgom. Ispred Srbina su sada samo još: Roj Emerson (12), Rafael Nadal, Pit Sampras (po 14) i rekorder Rodžer Federer (17).

Novak je odlično ušao u meč. Iako se u prvom gemu suočavao sa brejk loptom, uspeo je da osvoji uvodni gem i već u narednom oduzme servis Britancu za 2:0. Đoković je nastavio da igra u strašnom ritmu. U četvrtom gemu je stigao do novog brejka, a posle samo 19 minuta igre bilo je nedostižnih 5:0. Marej je uspeo da prekine nalet Srbina i osvoji gem za 5:1, a već u narednom Novak je iskoristio treću set loptu za prednost od 1:0 u setovima (6:1).

Velika borba vodila se u drugom setu. Novak je u trećem gemu, koji je trajao čak 12 minuta, propustio četiri brejk lopte. Srpski teniser u sedmom gemu uspeva da napravi brejk, međutim, Britanac već u narednom uzvraća istom merom za (4:4). U tim momentima delovalo je da Marej ima inicijativu i da je bliži osvajanju drugog seta, međutim, Novak u desetom gemu pri rezultatu 40:0 u korist Mareja uspeva da veže pet poena i napravi ključni brejk u setu.

Na najbolji mogući način Novak je otvorio treći set. Odmah je napravio brejk i ekspresno stigao do 2:0. Činilo se u tim momentima da se Marej potpuno predao. Međutim, u šestom gemu Britanac koristi greške Srbina i vraća brejk. Do kraja seta oba tenisera su čuvala svoj servis pa je odluka pala u taj-brejku, koji je ubedljivo pripao Novaku (7:3).

Tok meča:

III set (7:6 za Đokovića)

7:6 - Kraj! Novak je po šesti put u karijeri šampion Australijan opena! Srpski teniser je ubedljivo dobio taj-brejk (7:3)

6:6 - Igraće se taj brejk!

5:6 - Britanac ponovo bez većih problema osvaja servis gem. Novak će pokušati da odvede ovaj set u taj-brejk.

5:5 - Siguran gem srpskog tenisera!

4:5 - Odlično je Marej servirao u ključnim momentima gema. Britanac ponovo dolazi do prednosti.

4:4 - Novo izjednačenje! Đoković prekida nalet Mareja.

3:4 - Marej se potpuno vratio u meč. Siguran gem osvaja Britanac.

3:3 - Brejk Mareja! Britanac se ne predaje. Marej koristi greške Đokovića i uspeva da napravi brejk za izjednačenje.

3:2 - Britanac uspeva da osvoji svoj servis gem.

3:1 - Iako se u ovom gemu suočavao sa brejk loptom, Novak je uspeo da osvoji gem i sačuva prednost brejka.

2:1 - Marej prekida nalet srpskog tenisera. Uspeva da osvoji prvi gem u trećem setu.

2:0 - Novak ekspresno uspeva da potvrdi brejk. Srbin bez izgubljenog poena dolazi do prednosti 2:0.

1:0 - Brejk za Novaka! Kakav start trećeg seta! Novak odmah oduzima servis Škotu!

II set (7:5 za Đokovića)

7:5 - Novak osvaja drugi set! Srpski teniser je na korak od šeste titule na AO! Nije služio servis Novaka u ovom setu, posle dve vezane duple servis greške Đokovića, Marej je imao priliku da napravi brejk, ali srpski teniser je uspeo da se izvuče iz neugodne situacije i osvoji gem.

6:5 - Brejk Novaka! Kakav gem je odigrao srpski teniser. Bilo je 40:0 u korist Mareja, ali Nole je onda pokazao zašto je najbolji na svetu. Uspeo je da veže pet poena i osvoji gem! Nekoliko spektakularnih poena osvojio je srpski teniser!

5:5 - Đoković je izdržao pritisak. Dobrim servisom završava ovaj servis gem i dolazi do izjednačenja.

4:5 - Novak je propustio sjajnu šansu da još jednom oduzme servis Britancu. Imao je dve prilike za brejk, ali nije uspeo da ih iskoristi. Od sedam brejk lopti u ovom setu Novak je iskoristio samo jednu.

4:4 - Marej vraća brejk! Novak nije uspeo da materijalizuje prednost koju je stekao u prethodnom gemu. Dozvolio je Britancu da se ekspresno vrati u set.

4:3 - Novak pravi brejk! Srpski teniser dolazi do brejk šanse i odmah je koristi. Greške su ponovo skupo koštale Britanca.

3:3 - Još jedan maratonski gem odigrali su Novak i Marej. Veliki broj grešaka viđen je na obe strane u ovom gemu. Marej je konstantno pretio, imao nekoliko prilika da dođe do brejk lopte, ali Novak je uspeo da se izvuče iz neugodne situacije i osvoji gem za izjednačenje.

2:3 - Jedan siguran gem Mareja.

2:2 - Posle gema koji je trajao 12. minuta Novak uspeva ekspresno da osvoji svoj servis gem za izjednačenje. Samo jedan poen prepustio je Britancu.

1:2 - Strašan gem odigrali su Novak i Marej. U najdužem gemu u dosadašnjem delu meča Đoković je imao čak četiri prilike za brejk, ali nije uspeo da oduzme servis Britancu. Marej je u ključnim momentima sjajno servirao i posle šest izjenačenja uspeo da osvoji gem i ponovo dođe do prednosti.

1:1 - Novak bez većih problema osvaja gem i dolazi do izjednačenja.

0:1 - Marej osvaja uvodni gem drugog seta i prvi put na meču dolazi do prednosti. Novak je pretio, stigao do 30:30, ali Britanac mu nije dopustio da dođe u priliku da napravi brejk.

I set (6:1 za Đokovića)

6:1 - Novak osvaja prvi set! Srpski teniser je iskoristio treću set loptu i posle 32 minuta igre došao do prednosti od 1:0 u setovima.

5:1 - Marej uz dosta muke osvaja prvi gem na meču i tako prekida strašnu seriju Đokovića.

5:0 - Srpski teniser ekspresno osvaja svoj servis gem. Nekoliko sjajnih poena Đokovića u ovom gemu.

4:0 - Novi brejk Novaka! Kakav početak meča! Novak još jednom prilično lako oduzima servis Mareju i dolazi do ubedljive prednosti u prvom setu.

3:0 - Odilčan početak meča! Novak bez izgubljenog poena uspeva da potvrdi brejk!

2:0 - Brejk Novaka! Ono što Marej nije u prvom, Novak je učinio u drugom gemu! Uspeo je da oduzme servis Britancu! Zahvaljujući sjajnom riternu srpski teniser dolazi do prve brejk šanse i odmah je koristi.

1:0 - Velika borba na startu. Novak je odlično počeo gem. Ekspresno je stigao do 30:0 i činilo se da će rutinski doći do prednosti. Međutim, Marej osvaja tri vezana poena i dolazi do prve brejk lopte na meču. Usledio je odičan viner Đokovića za izjednačenje 40:40. Novak u nastavku zahvaljujući odličnom servisu uspeva da osvoji gem.

09:42 - Počinje meč, Novak prvi servira.

09:35 - Spektakl uskoro počinje

09:30 - Novakov i Endijev put do finala

09:20 - Brojke su na Novakovoj strani

09:00 - Marej: Imam tajni plan kako da pobedim NovakaBritanski teniser Endi Marej rekao je da ima tajni plan kako da pobedi branioca trofeja Novaka Đokovića i osvoji Australijan open."Moram mnogo važnih stvari da uradim, budem skoncentrisan i odigram najbolji meč. Imam tajni plan i nadam se da mogu da ga pobedim u finalu. Bilo je teško u prethodnim mečevima", rekao je Marej.

08:40 - Srpski navijači stižu na Rod Lejver arenu

08:20 - Đoković: Ne smeju da me ponesu laskave prognozeNajbolji teniser sveta Novak Đoković izjavio je da će učiniti sve da na terenu opravda ulogu favorita."Laska mi kada čujem pozitivne prognoze, naravno. Ali to ne sme da me ponese, ako razumete na šta mislim. To nameće i određenu mentalnu prepreku, jer morate to da ostvarite. Morate biti u stanju da, na kraju, te prognoze potvrdite i na terenu", rekao je Novak.Opširnije OVDE.

08:00 - Podsetite se kako je Đoković savladao Federera i kako je Marej "slomio" Raonića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track