Kosmetski Srbi podržali pregovarački tim Beograda

Posle osme runde

Kosmetski Srbi podržali pregovarački tim Beograda

Politika -
Državni vrh u Briselu pokazao odlučnost, jedinstvo i nacionalnu i državnu odgovornost

KOSOVSKA MITROVICA - Zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa Kosova počela je oko 12.10 sati u Leposaviću, a tema razgovora je osma runda dijaloga Beograda i Prištine, koja je završena kasno sinoć u Briselu bez dogovora.Sednica odbornika iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka održava se u sali Doma kulture u Leposaviću, rekla je predsednica Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Ksenija Božović.

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić izjavio je danas na zajedničkoj sednici četiri opštine sa severa Kosova da je državni vrh u osmoj rundi razgovora u Briselu pokazao odlučnost, jedinstvo i nacionalnu i državnu odgovornost.

Vasić je na početku sednice pozvao odbornike opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok da pruže podršku pregovaračkom timu Beograda zbog jučerašnjih razgovora.

Dodao je da su na severu pokrajine juče svi s pažnjom pratili događanja u Briselu, te da, iako su, kako je naveo, neki rekli da je juče bio "dan D", za stanovnike tog dela pokrajine, svaki je dan u poslednjih 14 godina "dan D".

Vasić je zato pozvao građane na budnost a predstavnike međunarodne zajednice zadužene za očuvanje bezbednosti da zaštite građane na severu pokrajine.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić izjavio je u nedelju, da ukoliko se nastave pritisci na Vladu Srbije i Srbe na Kosovu, postoji mogućnost da se odbornici sa severa pokrajine obrate Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

"Nakon proglašenja Skupštine severnog Kosova i Metohije, odbornici četiri opštine (Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) bi, najverovatnije uputili Međunarodnom sudu u Hagu isto pitanje, kao u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od strane Albanaca, a to je - da li neformalna grupa ljudi ima pravo da proglasi svoju Skupštinu i svoju autonomiju na delu teritorije", rekao je Pantić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja