UŽIVO: Vanredna situacija u Zrenjaninu, ugroženi životi ljudi
Foto: Beta

Okovana Srbija

UŽIVO: Vanredna situacija u Zrenjaninu, ugroženi životi ljudi

Srbija -
U većem delu Srbije sneg pada više od 30 sati, a najviše padavina bilo je u Bačkoj i zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. U Zrenjaninu i četiri opštine Srednjobanatskog okruga - Kikindi, Žitištu, Sečnju i Novoj Crnji - proglašena je vanredna situacija
1 / 9 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Sneg praćen umerenim severozapadnim vetrom pada u većem delu Srbije više od 30 sati, a najviše padavina bilo je u Bačkoj i zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Od posledica smrzavanja preminule dve osobe. Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije poziva sve koji su zavejani u vozilima, a imaju decu ili bolesnike da zatraže pomoć na broj telefona 193 i 1985.

22.30- Svi prioritetni pravci u Novom Sadu su prohodni, kako u centralnim delovima tako i na sremskoj strani grada, izjavio je večeras gradonačelnik Miloš Vučević, nakon što je sa članovima Štaba za vanredne situacije obišao Novi Sad.

Zimske službe i dalje su na terenu kako bi se ulice što bolje očistile. Prema izveštaju Policijske uprave saobraćaj se odvija normalno i nije bilo većih problema, saopšteno je iz kancelarije gradonačelnika Novog Sada.

"Maksimalnim angažovanjem kapaciteta na čišćenu snega obezbeđeno je redovno funkcionisanje grada, uprkos obilnim padavinama u protekla dva dana", naveo je Vučević i saopštenju i pozvao sugrađane da čiste sneg ispred svojih zgrada i lokala kako bi doprineli otklanjanju vremenskih nepogoda.

On je istakao da će Štab reagovati u skladu sa vremenskim prilikama u narednim danima, i zahvalio radnicima zimskih službi koji su predano danonoćno radili na čišćenju saobraćajnica.

21.15 Snežni nanosi i jak vetar i večeras otežavaju saobraćaj u Srbiji, najteža situacija je u pojednim delovima Vojvodini, gde je i vojska pritekla u pomoć, a iz vozila je evakuisano više od 660 osoba, uključujući i 30 dece. Iako je mehanizacija zimskih službi uspela da probije snežnu blokadu na autoputu Subotica - Beograd kod Bačke Topole i Feketića, zbog velikog broja vozila na toj deonici se večeras ponovo stvaraju velike kolone, izjavio je dežurni u Informativnom centru Zimske službe "Vojvodinaputa" Milan Kiselica.

On je kazao da su duge kolone vozila i na deonici tog autoputa, na prilazu mostu kod Beške, naročito iz smera Novog Sada, jer se saobraćaj obavlja samo preko novog mosta, dok je na starom od ranije u toku sanacija.

U Vojvodini, koja je preko vikenda najviše pogođena snegom praćenim pojačanim vetrom, do večeras je prohodno 90 puteva, zahvaljujući danonoćnoj angažovanosti radnika i mehanizacije zimskih službi, rekao je Kiselica.

Na području Banata prohodni su uglavnom svi magistralni i regionalni putevi, a pre 20 sati odblokiran je od snega i put M-7 od Zrenjanina do Novog Sada kod Žablja.

U Sremu su, takođe, svi važniji putni pravci prohodni, sem puta Irig - Maradik, gde je čišćenje u toku. Prohodan je i magistralni put Novi Sad - Ruma preko Iriškog venca, ali je na toj deonici od subote ujutro zabranjen saobraćaj kamionima i šleperima, a ta zabrana za teretna vozila danas je uvedena u čitavoj pokrajini.

Zimske službe "Vojvodinaputa" nastavljaju intervencije tokom noći, gde god je to potrebno, naglašavaju u tom preduzeću.

20.05- Na području Grada Zrenjanina i četiri opštine Srednjobanatskog okruga - Kikindi, Žitištu, Sečnju i Novoj Crnji - proglašena je vanredna situacija zbog pogoršanja situacije izazvane snežnim padavinama i blokade puteva, čime su ugroženi životi ljudi i materijalna dobra, saopštila je komadant Okružnog štaba za vanredne situacije Tanja Dulović.

Gradski štab za vabanredne situacije u Zrenjaninu izdao je naredbu o angažovanju raspoložive mehanizacije za čisćenje snega, koji je neprekidno padao 24 sata i velikim nanosima blokirao većinu magistralnih i regionalnih puteva.Zbog toga nije bilo međugradskog ni gradskog saobraćaja, osim, u teškim uslovima, povremeno prema Beogradu.

Na sednici Gradskog štaba je odlučeno da u ponedeljak neće biti nastave u osnovnim i srednjem školama u Zrenjaninu, zbog teškoća izazvanih nevremenom.

Gradski štab za vanredne situacije pozvao je zaposleno osoblje u školama da sutra dođu u svoje škole i da pomognu u čišćenju snega oko školskih objekata.

Magistralni put Zrenjanin-Novi Sad raščišćen je iz pravca Banata do Žabaljskog mosta, pa je gradonačelnik Zrenjaninina Ivan Bošnjak ponudio pomoć u čišćenju dela bačke deonice puta, kako bi što pre proradila ta važna saobraćajnica, rečeno je na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije.Vremenska nepogoda u srednjem Banatu najveće posledice izazvala je u pograničnoj opštini Sečanj, dok su u Novom Bečeju preduzete opsežne mere za raščišćavanje snega, pa i nije uvedena vanredna situacija.

Zbog velikih količina snega na ulicama, Gradski štab u Zrenjaninu je zaposlenima u javnim preuzećima i Gradskoj upravi naredio da se dođu u te ustanove radi čisćenja snega, a građanima je upućen zahtev da počiste sneg isped svojih kuća i stanova.Prekid saobraćaja se odrazio sa na snedbevenost životnim namirnicma, pa tako u Zrenjanin nije stigao hleb iz Bečeja i Srpskog Itebeja.

19.19 Zbog havarije na sistemu pogona Gradske toplane "Jug", bez grejanja su ostali korisnici u 14 ulica na području tog pogona, saopšteno je večeras iz tog javnog preduzeća.

Prema navodima iz Gradske toplane, sanacija će potrajati i tokom sutrašnjeg dana.Pogon "Jug", koji se nalazi na području gradske opštine Palilula, jedan je od tri toplane u Nišu snage 67 megavata, a kao energent koristi gas ili mazut.

Ukupni kapacitet Gradske toplane je 254 megavata, računajući tri pogona (toplane) i 11 kotlarnica.Na centralni ukupno je priključeno oko 28.200 domaćinstava i oko 2.100 poslovnih subjekata. Dužina toplovoda na području grada iznosi 67 kilometara.

18.55 Nešto pre 18 sati tenk za izvlačenje Vojske Srbije iz Bačke Topole uspeo je kod mesta Feketić da izvuče prevrnutu cisternu koja je blokirala saobraćaj na tom putnom pravcu, pri čemu su vojnici iz snežnih nanosa izbavili još 33 motornih vozila, autobusa i kamiona kako bi stigli do cisterne.

Ljudstvo i mehanizacija 17. mehanizovanog bataljona iz Prve brigade Kopnene vojske angažovani su na starom putu Novi Sad - Subotica, na delu Bačka Topola - Feketić, gde su izvukli više od 10 autobusa i kamiona.

Tokom noći vojnici Prve brigade Kopnene vojske pripremali su tople napitke i nosili ih osobama koje su bile blokirane u automobilima u snežnim nanosima na putevima u Vojvodini, navelo je Ministarstvo odbrane.

"U toku trajanja sneznih nepogoda sve jednice Vojske Srbije biće na raspolaganju za pomoć lokalnom stanovnistvu", navodi se u saopštenju.

Foto: RTS
Foto: RTS

18.05 Nastava u osnovnim i srednjim školama u Zrenjaninu se u ponedeljak 10. decembra neće održavati, odlučio gradski Štab za vanredne situacije. Predškolska ustanova će raditi redovno.

17.20 Vlada Vojvodine danas je apelovala na sve nadležne institucije i službe lokalne samouprave i zadruge da aktiviraju celuokupnu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo kako bi smetnje i problemi nastali zbog velikih snežnih nanosa bili što brže otklonjeni.

Hitna sednica pokrajinske vlade, zbog snežnih padavina, održana je po nalogu pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, dok je pokrajinski Štab za vanredne situacije u neprekidnom zasedanju.

Sa sednice je upućena i inicijativa za hitno deblokiranje autoputa Subotica-Beograd kod Bačke Topole, a od nadležnih institucija će biti zatraženo da ubuduće tokom nepovoljnih vremenskih prilika teretni saobraćaj u pokrajini bude obustavljen.

U kabinetu predsednika pokrajinske vlade zaposleni su raspoređeni u celodnevna dežurstva i aktiviran je broj telefona 021 422 368 za pomoć građanima u rešavanju problema, navedeno je u saopštenju.

17.05 Šef štaba za vanredne situacije u Kragujevcu Dragoš Radovanović izjavio je da u tom gradu nema problema sa prohodnošću puteva, iako je malo otežano kretanje.

"Situacija je stabilna, nema zastoja i ekipe za čišćenje snega su stalno na terenu", precizirao je Radovanović.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
http://www.youtube.com/watch?v=kBqJNvEA08c

16.06 Sva putnička vozila odblokirana su na autoputu kod Bačke Topole i, od juče popodne zavejani, putnici su krenuli ka svojim odredištima. Združenim snagama vatrogasaca, policije, vojske i putara "Voj puta" iz Subotice, svi automobili koji su od juče u 15 časova, kada je teretno vozilo bugarske registracije preprečilo put u nameri da pretekne vozilo za čisćenje snega, bili blokirani u koloni sada su na puta ka odredištima, kažu u policiji.Problem su još kamioni koji su uklonjeni na kraj puta, koji se teškom mehanizacijom oslobađaju iz snežnih nanosa.Prema procenama policije, taj posao bi mogao da bude obavljen u narednim satima, nakon čega će uslediti čišenje kolovoza, pa bi do večeri autoput na toj deonici mogao biti očišćen za saobraćaj.

15.47 - Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da su posledice snežnih padavina najteže u Vojvodini na lokalnim, regionalnim putevima i autoputu i dodao da je do sada evakuisana 661 osoba od čega 30 dece."Najteža situacija u protekla 24 sata je bila u Vojvodini, pa čak i na autoputu Subotica-Beograd je bilo višesatnih zastoja. Izdvojio bih kolonu dugu 11 kilometara na autoputu Subotica-Beograd od sinoć od 19 sati do danas", rekao je Marić.

15.28 - Situacija na deonici auto-puta Subotica-Novi Sad, kod petlje Bačka Topola, iz časa u čas se poboljšava, zahvaljujući radu buldožera na toj lokaciji, izjavio je rukovodilac zimske službe subotičke kompanije "Vojput" Ivan Sudarević. Dva uparena buldožera probijaju trasu u pravcu od Bačke Topole ka Feketiću, sklanjajući zaostale zaglavljene kamione.

Foto. RTV Ju eko
Foto. RTV Ju eko

15.12 Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je hitno angažovanje jedinica Vojske Srbije u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda izazvanih snegom.. Ljudstvo i mehanizacija Vojske Srbije angažovani su od ranog jutra u svim zavejanim mestima u Vojvodini. "Jedinice Vojske rade na raščišćavanju puteva i saobraćajnica i pomažu stanovništvu koje je blokirano u snežnim nanosima. Osim ljudstva iz Prve brigade Kopnene vojske angažovani su i tenkovi za izvlačenje", navodi se u saopštenju. Sve jednice Vojske Srbije biće na raspolaganju na celoj teritoriji Srbije za pomoć lokalnom stanovništvu, navodi se u saopštenju.

15.04 Javno preduzeće Putevi Srbije ukinulo je naplaćivanje putarine na naplatnim stanicama Sirig i Novi Banovci, u cilju što bržeg raščišćavanja puta i bržeg protoka vozila. Naplata je ukinuta "zbog vanredne situacije na području Vojvodine, prouzrokovane neprestanim i obilnim snežnim padavinama, jakim vetrom i smetovima, kao i saobraćajnim nezgodama koje su tokom jučerašnjeg dana i noći izazvale zastoj u saobraćaju formirajući kolone vozila".

14.26 - U deblokadu auto-puta Beograd Subotica uključila se i Vojska Srbije koja je kod petlje Bačka Topola sa tenkom pomerila zaglavljeni šleper, koji se zbog visokih snežnih nameta preprečio i blokirao saobraćaj na ovoj deonici auto-puta. Dok je tenk izguravao zaglavljeni šleper Vatrogasci su uspeli probiti ogradu autoputa na četiri mesta, kakobi zaglavljena vozila u koloni dugačjoj više od 11 kilometara, koja su pokušala da dođu do Novog Sada prešla na suprotnu stranu i vratila se nazad u Suboticu.

14: 20- Očekuje se dolazak oklopnog transportera Vojske Srbije, koji treba da pomeri tetretna vozila koja su izazvala zastoj, rekao je Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

14.18 - Štab za vanredne situacije opštine Lučani stavio je danas u stanje pripravnosti sva opštinska javna preduzeća i raspoloživu mehanizaciju za otklanjanje snežnih padavina, koje su ponegde dostigle 30 santimetara.Javnim preduzećima naloženo je da u saradnji sa Štabom za vanredne situacije i Savetima mesnih zajednica otklanjaju snežne nanose, koji se, prema najavi meteorologa očekuju narednih dana u pojačanom obimu. Trenutna visina snega na teritoriji opštine Lučani kreće od pet santimetara, do već 30 cm u Gornjem Dragačevu.

14.02 - U opštini Sečanj, gde proglašena vanredna situacija, odlučeno da osnovne i srednje škole neće raditi u ponedeljak jer je desetak sela u sečanjskoj opštini odsečeno je od glavnih puteva. Angažovana je i dodatna mehanizacija od privrednika koji je poseduju. Pošto je ova opština naseljena pretežno staračkim domaćinstvima, apeluje se na stanovništvo ukoliko je u mogućnosti da pomogne u čišćenju snega.

13.58 -Vlada Vojvodine će danas, po nalogu pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, održati hitnu sednicu zbog snežnih padavina, dok je pokrajinski štab za vanredne situacije u neprekidnom zasedanju.

13.52 -U Beogradu će večeras u 19 sati biti održan sastanak gradskog Štaba za vanredne situacije u Operativnom centru za upravljanje rizikom.Sastanku će prisustvovati gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

13.43 - Gradski štab za vanredne situacije u Subotici saopštio je danas da je put za Sombor potpuno odsečen zbog smetova visine do šest metara, kao i da su na putu Đurđin-Žednik zaglavljena dva autobusa, a kod Bikova blokirana dva šlepera. Glavni putni pravci u Subotici su raščišćeni, dok su pojedini putevi prema prigradskim naseljima bili neprohodni do danas prepodne, saopšteno je iz štaba.Smetovi prema prigradskim naseljima, od kojih su prema Ljutovu, Čantaviru, Bajmoku bili po 3-4 metra, su probijeni. Probijen je i put Đurđin - Žednik gde su u snegu zaglavljena dva autobusa Subotica transa. Dva šlepera kod Bikova su blokirani, na putu prema Oromu i Senti. Put za Sombor je potpuno odsečen jer su smetovi do 6 metara.

13.41 - Komandant Štaba za vanredne situacije u opštini Žitište Dušan Milićev da su sneg i hladnoća odlenli još jednu žrtvu. U selu Ravni Topolovac od hladnoće preminuo je Borislav Vejinović, koji je pronađen smrznut u dvorištu komšijske kuće gde je kako se pretpostavlja u subotu uveče pao i ostao da leži u snegu. Nastradali Vejinović je inače druga žrtva hladnoće i snega koji od subote pada u Srbiji. Naime Radivoje Maletić (60) iz Novog Sada u subotu je umro od smrzavanja u svojoj kući u naselju Vrbak.

13.35 - Doneta odluka da se prilikom snežnih padavina obustavni teretni saobraćaj na našim putevima kako bi se izbegli veći, nepredviđeni zastoji, slični onima od prošle noći, saopštilo Ministarstvo saobraćaja.

13.30 - Kod mosta na Tisi gde su zbog jakog snega i vetra iskliznula dva autobusa i više vozila. 60 putnika zbrinuto u restoranu Debeli lad.

13.05 - Delimično odblokiran zastoj kod Malog Iđoša. Putnici 17 sati proveli na autoputu. Kod Bačke Topole, pripadnici Vojske Srbije guseničarima pokušavaju da prokrče blokadu na auto-putu.12.30 - Devojčica rođena u kamionu kraj puta, nedaleko od mesta Čestereg kod Zrenjanina. I majka i beba su dobro.

12.38- Saobraćaj na gradskim autobuskim linijama Novog Sada je veoma otežan i ima odstupanja u redu vožnje, a na prigradskim linijama povremeno nastaju prekidi zbog zaglavljenih automobila ili kamiona na kolovozima u snegu, saopštilo je gradsko saobraćajno preduzeće "Novi Sad".

12.00 - “Parking servis” u Novom Sadu saopštio da sutra neće biti naplate parkinga na obeleženim parkiralištima. Parking se i ranijih godina nije naplaćivao ukoliko na parking mestu ima bar 5 cm snega.

12.10 - Zbog obilnih snežnih padavina uvedena vanredna situacija u Gradu Zrenjaninu, opštinama Sečanj i Žitište.

12:01- Subotička kompanija "Vojput" poslala je dva buldožera u pravcu autoputa Beograd-Subotica, kod petlje Bačka Topola, ne bi li ova deonica konačno bila odblokirana.

11.34 - Gradske vlasti i policija Novog Sad uputili autobuse i kombije da pomognu evakuaciju putnika koji su "zaglavljeni" na autoputu kod Bačke Topole.

11.00 - Premijer i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić naložio preduzimanje neophodnih mera i angažovanje mehanizacije i ljudstva za pomoć građanima.10.51 - Između Kljajićeva i Sivca zavejana su tri autobusa, a između Ratkova i Odžaka kolona vozila duga je više od pet kilometara. Na pomoć čeka i oko 500 ljudi na putu prema Laliću.10.44 - Zavejano deset sela pranjanskog kraja na Suvoboru, a vozila ne mogu da dođu ni iz pravca Čačka niti Gornjeg Milanovca.

10:35 - Sinoć od kako smo prešli granični prelaz kod Horgoša u 18.20 i stigli negde kod Bačke Topole sedimo u kolima, zarobljeni u snegu. Nestalo nam je gorivo. Nemamo hrane, ni vode! Niko ne dolazi, niti pita za nas. Pomozite nam! U mnogim vozilima ima male dece, apelovala je preko Fejsbuka Novosađanka Renata Popović, jedna od putnika zarobljenih u snegu u koloni vozila negde kod Bačke Topole. Ona je ispričala da ljudi izlaze iz kola da traže vodu za decu koja plaču jer su gladna, žedna i hladno im je. Dodaje da je vozač koji se nalazi sa vozilom ispred nje, prepešačio čak osam kilometra po snegu da vidi gde je kraj kolone i da li je zimska služba počela da raščišćava sneg, međutim, odustao je, jer se kraj kolone ne nazire, niti stiže pomoć.

9.26 - U Beogradu se tokom prethodne noći dogodilo pet saobraćajnih nesreća, a ekipe Hitne pomoći su zbrinule oko 10-tak građana zbog padova na snegu. Portparol Hitne pomoći Nada Macura kazala je da se vozila Hitne pomoći zbog snega na ulicama kreću usporeno. Macura je apelovana na građane da budu pažljivi prilikom izlaska iz svojih domova jer je najviše povređenih bilo ispred zgrada i kuća.

Otkazano nekoliko autobusa za valjevska selaSaobraćaj se u valjevskom kraju odvija otežano uz obaveznu upotrebu zimske opreme, rečeno je u Stanici saobraćajne policije u tom gradu. Prohodan je i put za Divčibare, a ozbiljnijih saobraćajnih nezgoda na području šest opština Kolubarskog okruga nije bilo. Dežurni dispečer "Laste" kaže da su jutros zbog neočišćenih lokalnih puteva otkazani polasci za priplaninska sela Bačevci, Mravinjci, Karaula u Babinoj Luci i Gola Glava. On je izrazio očekivanja da će se situacija normalizovati u popodnevnim satima. U Urgentnom centru valjevske bolnice "posao se tek zahuktava" s obzitom na to da počinju da se javljaju pacijenti sa povredama zadobijenim posle pada zbog snega i leda. Valjevski vatrogasci su intervenisali u prigradskom naselju Ćatin put, gde je gorela kotlarnica. U poslednja 24 sata u Valjevu i okolini bilo je 11 santimetara snega, rečeno je u Meteorološkoj stanici u tom gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track