STRAH ZBOG SIRIJE: Sprema se nova policijska invazija na vehabije u Gornjoj Maoči?!

U toku prikupljanje informacija

STRAH ZBOG SIRIJE: Sprema se nova policijska invazija na vehabije u Gornjoj Maoči?!

Planeta -
Bezbednosne strukture u BiH spremaju novu invaziju na vehabijsku zajednicu u Gornjoj Maoči, koja je označena kao jedan od najvažnijih regrutnih centara za odlazak džihad ratnika iz BiH u Siriju

SARAJEVO - Bezbednosne strukture u BiH spremaju novu invaziju na vehabijsku zajednicu u Gornjoj Maoči, koja je označena kao jedan od najvažnijih regrutnih centara za odlazak džihad ratnika iz BiH u Siriju.

Obaveštajni krugovi navode da bi ova operacija trebalo da budei mnogo veća od akcije "Svjetlost" iz 2010. godine, u kojoj je učestvovalo 600 policajaca iz gotovo svih bezbednosnih agencije u BiH.Akcija je, kako se navodi, povezana sa nastojanjima ministra bezbednosti BiH Fahrudina Radončića da se zakonom spreči odlazak mladića iz BiH na strana ratišta, pre svega u Siriju.

Neimenovani izvori lista tvrde da je u toku prikupljanje važnih obaveštajnih informacija o delovanju pojedinih ekstremista iz Gornje Maoče, pre svega Nusreta Imamovića, koji je označen kao jedan od glavnih ljudi preko kojih se vrši regrutacija za odlazak u Siriju.

Prema informacijama bezbednosnih službi, u Siriji trenutno ratuje šezdesetak državljana BiH, ali pojedini stručnjaci tvrde da je taj broj višestruko veći.Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Radislav Jovičić izjavio je da nadležne agencije u BiH imaju podatke o broju dobrovoljaca koji iz BiH odlaze na sirijsko ratište, te da su i po povratku u BiH pod operativnim nadzorom.

“Imamo pouzdane podatke i od Obaveštajno-bezbednosne agencije i naše o tačnom broju osoba koje se trenutno nalaze na sirijskom ratištu. Takođe, imamo i informacije kada se te osobe vrate i oni su pod operativnim nadzorom”, naveo je Jovičić.

Jovičić je rekao "da zasad nemaju saznanja da bi te osobe mogle da deluju na prostoru BiH“.

“Imamo posebno odeljenje za borbu protiv terorizma i ekstremizma i stalnu komunikaciju s ostalim policijskim agencijama, pre svega sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnom policijom i Obaveštajno-bezbednosnom agencijom BiH. U stalnom razgovoru sam i s ministrom Fahrudinom Radončićem, koji je u parlamentranu proceduru uputio zakon koji predviđa kažnjavanje svih onih koji odlaze na strana ratišta, kao i onih koji organiziraju takvu aktivnosti”, naveo je on.

Jovičić kaže da postoji i dobra saradnja sa predstavnicima međunarodne zajednice, kojima su takođe te osobe bezbednosno interesantne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja