TUGA POSLE BORINE SMRTI: Otišao najbliži rod građana Srbije!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nije bio glumac klišea

TUGA POSLE BORINE SMRTI: Otišao najbliži rod građana Srbije!

Pop kultura -
Ostaje nam uverenje da glumačka umetnost ostavlja za sobom trag, pre svega u njegovoj porodici, u njegovom sinu, uticaju koji je učinio na druge, bar utisku da se sa vedrinom može prolaziti kroz naš tegobni život i kroz našu sredinu u kojoj uvek ima viška istorije, rekao je Ćirilov

Veliki srpski glumac Bora Todorović preminuo je danas nakon što je nekoliko dana proveo u bolnici u 84. godini. Iza sebe je ostavio veliki broj zapaženih uloga.

"Bora je bio veliki, suptilan glumac, ali pre svega sjajan drug i prijatelj. Duhovit, uvek najmladji u društvu. Ali, nažalost najmladji i odlazi. Neizmerno sam tužan", rekao je režiser Goran Paskaljević.

Teatrolog Jovan Ćirilov ocenio je da je sa odlaskom Todorovića iz naše sredine "nestao jedan od najvedrijih glumaca i ličnosti beogradskog pejžaža."

"I to je nekakva životna protivrečnost povezivati Boru Todorovića sa krajem. Ostaje nam uverenje da glumačka umetnost ostavlja za sobom trag, pre svega u njegovoj porodici, u njegovom sinu, uticaju koji je učinio na druge, bar utisku da se sa vedrinom može prolaziti kroz naš tegobni život i kroz našu sredinu u kojoj uvek ima viška istorije", rekao je Ćirilov.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je da je smrt Todorovića "ogroman gubitak i za našu kinematografiju i za pozorište i za porodicu i kulturu".

"To je karijera koja je trajala kao malo koja, on je još 1956. igrao u filmu "Mreža" Bojana Stupice i tada je počeo svoju filmsku karijeru i svih ovih godina bio je prisutan i na filmu i na televiziji. Ono što je radio 80-ih godina sa svim najpoznatijim rediteljima sa ovih prostora: Goranom Markovićem, Goranom Paskaljevićem, Emirom Kusturicom, Slobodanom Šijanom, Brankom Baletićem, Duškom Kovačevićem... je ono po čemu se naša kinematografija prepoznaje kada se osvrnete šta je naša kinematografija bila u 20. veku," rekao je Zelenović."Ono što je meni zanimljivo je da se replike iz tih filmova u kojima je igrao i danas se mogu čuti u svakodnevnom govoru i to govori da Bora Todorović nije bio glumac klišea. Sve su njegove uloge veoma raznovrsne i osobene na svoj načim i to je dokaz njegovog ogromnog glumačkog talenta koji je Bora posedovao. Ogroman je gubitak za sve nas", zaključio je on.

"Bora Todorović bio je od početka karijere okrenut savremenom repertoaru, imao je izvanredan glumački instinkt i šarm, pa se vremenom i specijalizovao za likove savremenog senzibiliteta, slobodnog duha, čak i u delima koja su smeštena u epohu," izjavio je dramaturg Dimitrije Vojnov povodom smrti slavnog glumca.Vojnov je napomenuo da je Tododović iza sebe ostavio značajan glumački opus i na filmu i na televiziji i u pozorištu.

Prema rečima Vojnova, Todorović je u pozorištu, "kroz angažmane u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212 praktično krčio put savremenim piscima i savremenim interpretacijama klasike, a naš dramatičar koga neposredno možemo vezati za Todorovića jeste Dušan Kovačević."

"Kad je o filmu reč, imao je priliku da radi sa najvećim rediteljima, pre svih sa Emirom Kusturicom, i da značajno doprinese važnim filmovima Gorana Markovića i Slobodana Šijana", rekao je Vojnov.Ovaj kritičar je ukazao da se po popularnosti izdvajaju njegove uloge u filmovima "Balkan ekspres" i "Maratonci trče počasni krug".

"Srpska kinematografija će mu zauvek biti zahvalna upravo zbog lika Đenke, srpskog filmskog pionira u kojoj je sublimirao sve slabosti i iskušenja naše struke i onih koji su opredelili da se njome bave u proteklom veku", ocenio je Vojnov.

"Napustio nas je jedan od najžnačajnijih najpopularnijih, i posebno treba reći najšramantnijih glumaca u istoriji srpskog pozorišta, filma i televiije", izjavio je Kovačević. Prema njegovim rečima, "Bora je bio i ostaće upamćen po ulagama malih ljudi koji se snalaze uz osmeh i neverovatne priče za preživljavanje". "Igrao je često samog sebe, sa šarmom koji je zaštitni znak Beohgrada. S Borom odlazi najbliži rod mnogih građana Srbije. A meni će nedostajati kao stariji brat", rekao je Kovačević. Bora Todorović je preminuo jutros u Kliničkom centru Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track