NA RESPIRATORU: Jovanka Broz u komi, sve joj je lošije
Foto: Reuters

Potvrda iz Urgentnog centra

NA RESPIRATORU: Jovanka Broz u komi, sve joj je lošije

Društvo -
Smeštena je u šok-sobu i povezana sa aparatom za disanje, saopštio je dr Zlatibor Lončar

BEOGRAD - Zdravstveno stanje Jovanke Broz je pogoršano i ona je u šok-sobi, povezana sa aparatom za disanje, izjavio je danas direktor Urgentnog centra u Beogradu Zlatibor Lončar.

On je novinarima u Urgentnom centru rekao da se juče pogoršalo stanje Jovanke Broz koja ima respiratorne probleme. Ona je inače u nesvesnom stanju.

U međuvremenu, lekari su zabranili sve jer je njeno stanje jako ozbiljno. Jovanka Broz je u Urgentni centar primljena 23. avgusta u jako teškom, polusvesnom stanju, sa lošom krvnom slikom, problemima sa mokrenjem i ranama od ležanja, a, prema rečima Lončara, reagovala je samo na grube nadražaje, dok su prve analize ukazivale na početak sepse.

Ona je odmah po prijemu u Urgentni centar bila smeštena na intenzivnu negu, preduzete su mere reanimacije, a lekari su se tada praktično borili za njen život. U međuvremenu, veliki broj ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije ali i sveta interesovao se tih dana za njeno zdravlje poželevši joj oporavak.Jovanka Broz u Beogradu već 33 godine živi u izolaciji, dugo je bila bez ličnih dokumenata, a javnost je bila zatečena informacijama da ona živi bez osnovnih uslova i u relativnom siromaštvu.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić omogućio je da se delimično upristoji deo kuće od 750 kvadrata, koja je za stanovanje gotovo neupotrebljiva, tako što je obezbedio grejanje i najnužnije popravke, ali ni nakon toga uslovi u kući nisu biti upriličeni normalnom življenju.

Tokom njenog boravka u Urgentnom centru Vlada Srbije obećala je da će joj po izlasku iz bolnice biti omogućeno da odabere jednu od kuća u državnom vlasništvu, dok se vila na Dedinju ne popravi, što je Ljajić potvrdio.

Država će joj, pored smeštaja, obezbediti svu potrebnu negu, rekao je Ljajić, koji Jovanku Broz redovno posećuje u Urgentnom centru. U traženju novog smeštaja učestvovao je i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović koji je takođe izjavio da vila u kojoj je boravila nema minimum uslova za život, te da država mora da joj obezbedi "da živi dostojanstveno, kako i zaslužuje". Vila u kojoj živi Jovanka Broz pripada državi i o njoj brine Uprava za zajedničke poslove državnih organa, vila godinama prokišnjava, zidovi su u fazi raspadanja, instalacije ne rade, a grejanje od pre nekoliko godina postoji samo u delu kuće.

Ličnu kartu i pasoš Jovanka Broz je je dobila tek 2009. godine a uručio joj je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.Nakon dugih decenija ćutanja i nepojavljivanja u medijima, poslednjih su meseci veliku pažnju javnosti izazvale njene ispovesti - "Šta je sve rekla Jovanka Broz" i "Tito voleo žene više nego Sulejman".

U februaru ove godine Jovanka Broz je prijavila pljačku kuće na Dedinju u kojoj živi i iz koje su odnete mnoge dragocenosti.Ličnu imovinu koja joj je oduzeta potražuje preko suda još od sredine osamdesetih godina, ali joj stvari do danas nisu vraćene, kao što nije podeljena ni imovina Josipa Broza Tita njegove dece i unuka i udovice.

Jovanka Broz je rođena u Lici 1924. godine, za Tita se udala 1952. i s njim je živela do njegove smrti 1980.Kao neposredan svedok jedne cele turbulentne epohe u istoriji Balkana, ona je i dalje medijima u regionu neverovatno zanimljiva ličnost, zbog čega ne šudi veliko interesovanje koje su i oni ali i pojedinci pokazali u danima njenog lečenja i oporavka u Urgentnom centru u Beogradu.Prema pisanju pojedinih medija Brozova udovica je izrazila želju da bude sahranjena pored njega u Kući cveća, pa su u vladi odlučili da nađu način da to realizuju.

Jovanka Broz (89) primljena je 23. avgusta u Urgentni centar. Od 1980. živi povučeno u beogradskom naselju Dedinje.

http://www.youtube.com/watch?v=MWHZXLWdF9E

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja