Ukrajina: Ubijen sudija koji je demonstrantima odredio kućni pritvor
Foto: AP

Likvidiran Oleksandr Lobodenko (34)

Ukrajina: Ubijen sudija koji je demonstrantima odredio kućni pritvor

Planeta -
On je nedavno razmatrao slučajeve nekoliko osoba koje su učestvovale u protestima i koje su optužene za okupaciju javnih zgrada, saopštilo ministarstvi pravde

KIJEV - Ukrajinski sudija, koji je nekolicini učesnika demonstracija odredio kućni pritvor, ubijen je u centralnim delovima zemlje, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova. U saopštenju ministarstva se navodi da je Oleksandr Lobodenko (34) ubijen u noći između ponedeljka i utorka u centralnom ukrajinskom industrijskom gradu Kremenčuk."On je nedavno razmatrao slučajeve nekoliko osoba koje su učestvovale u protestima" i koje su optužene za "okupaciju javnih zgrada", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo nije dovelo u vezu te slučajeve i ubistvo sudije, navela je agencija AFP. Kako se navodi, sudija je odbio da demonstrantima odredi pritvor, već se odlučio za kućni pritvor. Sudije u Ukrajini su na lošem glasu i često se optužuju za korupciju, ukazala je francuska agencija. Prema rezultatima nedavno sprovedene ankete, osam od 10 Ukrajinaca je reklo da nema poverenja u tu profesiju.

Nekoliko desetina demonstranata je privedeno tokom protesta koji potresaju Ukrajinu od novembra prošle godine, pokrenutih kada je predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše sporazum o pridružavanju sa EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track