UČESTALE PRETNJE U GSP: Ko ti dade volan, majmune jedan!

Vozači izloženi torturi

UČESTALE PRETNJE U GSP: Ko ti dade volan, majmune jedan!

Beograd -
Svakog dana šoferima prete smrću, napadaju ih bejzbol palicama, ali i noževima, a kletve i psovke postale su neizbežne

BEOGRAD - Nije im lako!Ne prođe nijedan dan u našem glavnom gradu, a da putnici Gradskog saobraćajnog preduzeća vozačima ne upute neku ružnu reč, uvredu, kletvu, a sve su učestaliji i fizički napadi! Protest sirenamaZbog poslednjeg obračuna, u kojem je nepoznati sugrađanin nožem posekao šofera Dejana R., juče su njegove kolege organizovale protest i tačno u podne zatrubile sirenama kako bi rekli dosta nasilju.A da zaista imaju razloga da se pobune pokazuju brojne neprijatne situacije kojima su izloženi. Miroslav Janjić (41), koji poslednjih 19 godina radi kao vozač u GSP na linijama 26, 27 i 108, kaže da je oko 30 odsto putnika savesno i da predstavlja deo običnog naroda koji se vozi i ćuti, dok su ostali agresivni, pijani ili drogirani.- Psovke su za nas kao dobar dan. Imam minimum pet nesvakidašnjih situacija u toku smene i uglavnom nisu nimalo lepe. Nazivaju nas budalama, idiotima, kretenima, majmunima... Video sam manijake koji dahću putnicama za vrat, džeparoše koji pljačkaju narod, bahate klince koji ulaze s flašama piva ili nas gađaju kamenicama, ali sam doživeo i ozbiljne nasrtaje i pretnje oružjem - objašnjava on i dodaje da bi rešenje bilo da tužilaštvo poveća kazne.I treba da vas tukuNjegova koleginica Viktorija Govedarović (42) s linije 13 kaže da sve češće može da se čuje komentar: „I treba da vas tuku“.- Mene najčešće pokušavaju da uvrede onom starom: „Ko ti dade volan?!“, a bilo je i situacije da se putnik pripijao uz mene - navodi ona i zaključuje da je evidentno da je narod nezadovoljan i revoltiran zbog svega, pa krivce traži i tamo gde ih nema.

Situacija 1PIŠTOLJEM NA VOZAČA!Vozač GSP mogao je da strada zbog saobraćajnog prekršaja, kad je drugi vozač automobila pokušao nepropisno da skrene. Kad nije uspeo u svojoj nameri, spustio je zatamljena stakla i iz kasete izvadio pištolj, koji je potom stavio na suvozačevo sedište sa željom da zastraši šofera GSP. Pre nego što je ubrzao, zapretio je rečima:- Šta sad da ti radim? Hoćeš da te upucam, mangupe!Pored toga, tu su učestale pretnje i udarci bejzbol palicom, šipkama, cepanicama, pa čak i lavljom kandžom.

Situacija 2KONZUMIRAJU MARIHUANU!Iako se tokom čišćenja vozila GSP u pogonu mogu zateći igle i špricevi, koji su pokazatelj toga da se naši sugrađani čak i drogiraju u javnom prevozu, naši sagovornici kažu da su imali prilike da vide kako grupa omladinaca konzumira marihuanu u tramvaju. Po svoj prilici, specifičan miris imali su prilike da osete i drugi putnici, ali niko od njih nije reagovao.

Situacija 3IZGUBILA DETE, PA NABEDILA VOZAČA DA JE KRIV!Žena koja je iz polupraznog autobusa napustila vozilo, i to bez deteta sa kojim je putovala, krivicu za zaboravnost svalila je na vozača koji je, navodno, prerano zatvorio vrata na vozilu.

SITUACIJA 4LAŽNE POVREDE!Putnici su se dosetili kako da iskamče koji dinar od naplate osiguranja, pa je čest slučaj da za povrede koje su imali odranije optuže vozače GSP! Tako je jedan stariji putnik, srčani bolesnik, prilikom ulaska u javni prevoz zavapio da su ga udarila vrata, ali je Hitna pomoć kasnije ustanovila da je već imao oteklinu na nozi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track