VESIĆ: Onaj ko piše grafite moraće da briše svoje, ali i tuđe
Foto: Fonet

komunalna policija pojačava kontrolu

VESIĆ: Onaj ko piše grafite moraće da briše svoje, ali i tuđe

Beograd -
Većina grafita predstavlja ruglo grada i posebna pažnja biće posvećena tome da se taj problem reši. Pitanje grafita je socijalni fenomen koji se ne može rešiti samo sankcijama i novčanim kaznama", rekao je Vesić

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas da će gradska vlast predložiti izmene propisa koje bi omogućile da, osim prekršajne kazne, oni koji ispisuju grafite, moraju da brišu svoje, ali i tuđe "radove".

Vesić je najavio da će Grad, zajedno sa poznatim ličnostima, pokrenuti veliku kampanju protiv ispisivanja grafita, a kako očekuje priključiće joj se mediji i ustanove kulture, a u planu je i edukativna kampanja u školama.

Prema njegovim rečima, Komunalna policija će pojačanom kontrolom, na licu mesta sankcionisati one koji pišu grafite, a Izmenama Zakona o Komunalnoj policiji pripadnici te službe mogli bi da legitimišu i privode one koji krše komunalni red.

"Većina grafita predstavlja ruglo grada i posebna pažnja biće posvećena tome da se taj problem reši. Pitanje grafita je socijalni fenomen koji se ne može rešiti samo sankcijama i novčanim kaznama", rekao je Vesić.

Vesić je ocenio da nisu svi grafiti ruglo Beograda i da je zato gradski arhitekta Milutin Folić dobio zadatak da odabere lokacije gde će biti dozvoljeno ispisivanje grafita koji su posebna vrsta umetnosti.

Inače, Odluka o komunalnom redu predviđa kazne od 5.000 do 50.000 dinara kada se "spoljni deo zgrade ne drži u urednom stanju".

Ako se ne identifikuju osobe koje su pisale grafite, prema sadašnjim propisima, kaznu plaćaju vlasnici ili korisnici zgrada.

Vesić smatra da to nije pravdeno i da bi bilo nerazumno da Grad kažnjava vlasnike zgrada, a da se ne preduzimaju mere "protiv vandala koji ruže grad", pa se upravo zato i menjaju propisi.

( Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track