Beograd danas dobija gradonačelnika
Foto: KURIR

Izbor

Beograd danas dobija gradonačelnika

Beograd -
Sednica je počela sa 45 minuta zakašnjenja, a jedini kandidat je Dragan Đilas iz Demokratske stranke

BEOGRAD - Sednica Skupštine Beograda na kojoj će biti izabran gradonačelnik počela je danas sa 45 minuta zakašnjenja.

Jedini kandidat za gradonačelnika je Dragan Đilas iz Demokratske stranke, koji je tu funkciju obavljao i u prethodne četiri godine. Na dnevnom redu sednice je i izbor zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća. Odbornici će razmotriti i Predlog o razrešenju i imenovanju Gradske izborne komisije i potvrđivanje mandata odbornika koji će zameniti odbornike kojima je prestao mandat.

Sednica na kojoj će se odbornici izjasniti o novom gradonačelniku počeće u 10 sati, a očekuje se da će na tu funkciju ponovo biti izabran Dragan Đilas, koji je kandidat za gradonačelnika liste "Izbor za bolji Beograd".

Budući gradonačelnik glavnog grada biće izabran iz redova odbornika, na predlog predsednika Skupštine grada Beograda, većinom glasova od ukupnog broja odbornika, a mandat mu je četiri godine. Kandidat za gradonačelnika predlaže kandidata za njegovog zamenika, koji se bira na isti način kao i gradonačelnik, a kandidat za gradonačelnika takođe predlaže i kandidate za članove Gradskog veća.

Gradsko veće čine gradonačelnik, njegov zamenik i 13 članova, koje bira Skupština grada Beograda, na period od četiri godine, iz redova odbornika, većinom glasova od ukupnog brojaodbornika.

Skupština grada Beograda, koja je juče konstituisana, ima rok od mesec dana od konstituisanja da izabere izvršne organe, odnosno gradonačelnika i Gradsko veće, a u roku od tri meseca od konstituisanja da usvoji Statut grada. Novi saziv gradskog parlamenta čini 50 odbornika liste "Izbor za bolji Beograd", 37 "Pokrenimo Srbiju", 13 odbornika koalicije SPS-PUPS-JS i 10 odbornika DSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja