BRATIMLJENJE ŠKOLA IZ NOVOG BEOGRADA I MOSKVE: Ruski učenici u poseti drugarima! Posle četvorodnevnog druženja, suze na rastanku!
Foto: Kurir

neraskidivo prijateljstVO

BRATIMLJENJE ŠKOLA IZ NOVOG BEOGRADA I MOSKVE: Ruski učenici u poseti drugarima! Posle četvorodnevnog druženja, suze na rastanku!

Beograd -

Saradnja novobeogradske Osnovne škole “20.oktobar” i Rečicke srednje škole (grad Gželj, Podmoskovlje) počela je još u septembru 2016. godine, kada je potpisan ugovor o saradnji i bratimljenju škola. Od tada su učenici dve škole razmenjivali pisma, novogodišnje paketiće i družili se preko skajpa.

U maju 2017. godine deset učenike Osnovne škole “20.oktobar”, direktor i dva nastavnika, bili su u poseti Gželju, gradu svetski poznatom po proizvodnji keramike, gde su đaci posetili fabriku, kao i ostale znamenitosti bajkovitog podmoskovlja i Moskve. Učestvovali su 9. maja na paradi povodom Dana pobede, sa ponosom noseći našu zastavu.

U periodu od 19. do 23. marta ove godine Beograd je posetilo devetoro đaka iz Gželja, na čelu sa direktorkom bratske škole Natalijom Grebenikovom i učiteljicom prvog razreda Lidijom Nikolajevnom.

Gosti su bili smešteni u kućama svojih drugara. Još prvog dana deca su se zbližila i započela divna, trajna prijateljstva. Goste su na aerodromu dočekali bivši učenici, koji su prošle godine boravili u Rusiji.

Učenike iz Rusije primili su Državni sekretar Marko Milenković i Načelnik školske uprave grada Beograda Dušan Kićović.

U toku boravka u Beogradu gostima su sa cvojim domaćinima, velikim posvećenicima i pedagozima Jovanom Ćukovićem, direktoro O.Š. “20. oktobar”, kao i Nikoletom Ilić i Danijelom Pavlović, nastavnicama ruskog jezika, obišli, između ostalog: Pedagoški muzej, Etnografski muzej, Muzej Nikole Tesle, Ruski dom i Ruski centar, Centar grada i Zoološki vrt, Kalemegdan, Zemunski kej, Arhimedes i još mnogo toga, ponevši sa sobom pregršt divnih uspomena iz Beograda i Srbije. Organizovan je odlazak u bioskop i diskoteka.

Svi đaci prisustvovali su oglednim časovima i kvizovima u prostorijama škole. Održana je i velika svečana priredba na kojoj su na sceni blistali i ruski i srpski đaci.

Učenici su se rastali uz suze u nadi da će se ponovo sresti i u Rusiji i u Srbiji i da će njihovo prijateljstvo biti još jedan korak neraskidivog prijateljstva i bratstva ruskog i srpkog naroda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track