Najnovije vesti

POSLE TRAGEDIJE U NARODNOJ BIBLIOTECI SVI PERU RUKE OD ODGOVORNOSTI Upravnik: Šta vas briga gde sam bio?
Foto: Kurir

PORUČIO JAVNOSTI

POSLE TRAGEDIJE U NARODNOJ BIBLIOTECI SVI PERU RUKE OD ODGOVORNOSTI Upravnik: Šta vas briga gde sam bio?

Beograd

"Na tendenciozna pitanja ću odgovoriti kada dođe vreme, odnosno kada se istraga završi. Tada ćemo da pričamo i gde sam bio i šta sam radio. To trenutno vas ne treba da interesuje, već druge organe ove države",poručio je novinarima Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije na konferenciji za medije.

Konferencija je održana u prostorijama Ministarstva kulture i informisanja povodom aktuelnog stanja u Narodnoj biblioteci Srbije nastalog posle nesreće od 24. avgusta u kojoj su stradala dva radnika firme "Empeks" - Darko Šukalo (50) i Lazar Blagojević (25), prilikom rutinske kontrole protivpožarnog sistema u magacinu biblioteke.

 

Sem upravnika Blaškovića, konferenciji su prisustvovali ministar Vladan Vukosavljević, predsednik Upravnog odbora Narodne biblioteke Miloš Janković, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa Danijela Vanušić i specijalni savetnik ministra i član Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije Dragan Hamović.

 

foto: Kurir

Na novinarsko pitanje da li smo svi pomalo zaboravili na odgovornost za ono što je učinjeno i da li postoji neka lična ili kolektivna ili odgovornost po komandnoj dužnosti, da neko barem podnese ostavku posle ovakve tragedije, ministar Vukosavljević je odgovorio:

 

"Ponašanje svakog pojedinca biće tema istrage: gde se ko nalazio, šta je ko radio, koje korake je napravio, ko je čemu pristupio, s kim u pratnji ili bez pratnje, da li je bilo u skladu sa ovim ili sa onim... Nijedan element tragičnog događaja neće biti izuzet iz pažljive istrage. Svačije mesto, i fizičko i sistemsko, biće poznato i predstavljeno javnosti."

 

On je detaljno objasnio kako je sve do momenta tragedije, prema dostupnim izveštajima, bilo u skladu sa zakonom predviđenim procedurama o protivpožarnoj zaštiti, ali da o onome šta se dešavalo na licu mesta neposredno pre i u toku nesreće ne može da govori dok se istraga ne završi.

 

Laslo Blašković
Laslo Blašković foto: Printscreen/ Youtube

Kako je Blašković saopštio, Centar za ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje objavio je da je koncentracija ugljen-dioksida u korisničkom i administrativnom delu biblioteke u dozvoljenim vrednostima, ali će ona do daljnjeg ostati zatvorena, dok ne stigne zvanično odobrenje za otvaranje od nadležnih institucija.

 

Revizija pa novi depo

 

Na konferenciji je pomenuto i pitanje proširenja depoa NBS, na čemu se radi poslednje dve godine. To je "strateški cilj i niko ne gura pod tepih činjenicu da su Narodnoj biblioteci potrebni prošireni depoi", rekao je Vukosavljević.

 

 

Blašković je, u skladu sa preovlađujućim tonom konferencije da su prethodni ministri i upravnici ponajviše krivi za trenutno stanje u kojem se ova institucija nalazi, podsetio da revizija knjižnog fonda biblioteke nikada nije urađena, uprkos zakonskoj obavezi da se to čini na svakih 10 godina. Stoga proizvoljna procena da Narodna biblioteka čuva "između četiri i 17 miliona knjiga". Revizija je preduslov za izgradnju depoa, istakao je Blašković, koji je na čelu Narodne biblioteke tri i po godine (ali ni on još nije sproveo reviziju).

 

Kurir.rs/ Blic/ Miona Kovačević

Foto: Kurir.rs

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...