KURIR NA BOGOJAVLJENSKOM PLIVANJU U ZEMUNU: Više od 200 plivača uz blagoslov patrijarha hrabro skočilo u ledeni Dunav! Jovana Leposavić (18) osvojila Časni krst (KURIR TV)
Foto: Printscreen Kurir Tv

TRADICIONALNO

KURIR NA BOGOJAVLJENSKOM PLIVANJU U ZEMUNU: Više od 200 plivača uz blagoslov patrijarha hrabro skočilo u ledeni Dunav! Jovana Leposavić (18) osvojila Časni krst (KURIR TV)

Beograd -

Tradicionalno plivanje za Časni krst održalo se danas, kao i svaki put na Bogojavljenje, širom Srbije, a u Zemunu plivalo je čak 243 plivača.

Časni krst je osvojila Jovana Leposavić (18) iz Beograda koji je posvetila svojim drugarima koji se leče od kancera i onima koji nisu više sa nama.

Pre nego što su skočili u ledeni Dunav blagosiljao ih je patrijarh srpski Irinej.

1 / 12 Foto: Printscreen Kurir Tv

"Srećan praznik, neka je blagosloven današnji dan kada nas je Gospod ovako brojno sabrao da proslavimo najveći praznik naše svete vere i svete Crkve. Ovo je jedan od naših najvećih praznika, ove godine ga slavimo u miru, a nadamo se da će ovaj mir da se produži. Ovaj praznik slavi ceo naš narod, ali i svi Hrišćani širom sveta. Ovo je praznik radosti, kada se Gospod javio da bi čovek prihvatio njegovo prisustvo. Danas je i naš grad Jerusalim, i naša reka, reka Jordan. Samo ljubav Božja može pokrenuti Gospoda da dođe k nama, jer smo svi mi braćo i sestre ikone Božije. Neka nam današnji dan donese mir, slogu i ljubav, neka nas Gospod svojom dobrotom učini narodom i decom Božijom. Živeli, srećan praznik, Hristos se javi", poručio je patrijarh Irinej.

Bogojavljenski krst dobili su ove godine predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, kao i predstanici ruske ambasade u Beogradu, ali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

foto: Printscreen Kurir Tv

Gradonačelnik Beograda priznao je da nije očekivao ovaj krst i priznanje.

"Velika mi je čast da sam danas sa vama na ovaj veliki praznik. Vera, ljubav, nada su nešto što nas svakoga jutra podseća da svaki dan možemo ponovo da počnemo, krenemo ispočetka, krenemo u nove pobede u životu. Ovaj dan je lep i značajan i ovaj trenutak podseća da fizička slabost koju svi imamo, da čovek uz nadu, volju i ljubav, to mogu da prevaziću. Tako da že i ovi naši plivači to danas da urade. Srećan vam praznik", rekao je Radojičić.

1 / 14 Foto: Printscreen Kurir Tv

Inače, Bogojavljenjem se obeležava uspomena dan kada je prema predanju Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i njega poslušajte".

foto: Printscreen

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i Hrista kao mesije.

U svim pravoslavnim crkvama se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišcanskih praznika. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Hristos se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track