Najnovije vesti

NOVO NA VRAČARU: Zaštita od buke i na 50 metara od zgrade, muzika radnim danom samo do 23 časa! Decibele meri komunalna milicija
Foto: Beoinfo

Gradsko veće Grada Beograda prihvatilo incijativu opštine

NOVO NA VRAČARU: Zaštita od buke i na 50 metara od zgrade, muzika radnim danom samo do 23 časa! Decibele meri komunalna milicija

Beograd

BEOGRAD - Gradsko veće Grada Beograda prihvatilo je incijativu opštine Vračar da se pravila koja važe za rad i emitovanje muzike iz ugostiteljskih objekata koji rade u stambenim zgradama prošire i na objekte koji se nalaze pedeset metara od zgrade, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Godinama je u Beogradu na snazi odluka da ugostiteljski objekti koji rade u stambenim zgradama mogu da emituju muziku do 23 sata, da rade do ponoći radnim danom, a da emituju muziku do ponoći i rade do 1 sat vikendom", podsetio je Vesić.

Gostujući na TV Studio B, Vesić je kazao da će od sada ta pravila da važe i za objekte koji su udaljeni 50 metara od zgrade, ali samo na teritoriji Vračara.

"Ja verujem da je to dobra odluka jer smo imali mnogo žalbi građana na buku. Kao što je bila dobra odluka gradske opštine Vračar koju je Grad prihvatio da se zabrani da letnje bašte budu postavljene na parking mestima. Ta odluka će u utorak biti na dnevnom redu sednice gradske skupštine", rekao je Vesić.

Istakao je da su u toku izmene i dopune Zakona o buci na osnovu koje će Komunalna milicija imati ovlašćenje da na licu mesta, bez pozivanja ovlašćene firme za merenje buke i zakazivanja merenja, kazni svaki objekat koji emituje buku višu od propisane.

"Komunalni milicioneri imaće ručne aparate za merenje buke, odmah će praviti zapisnik i izricati kazne. Vreme je da se problem buke reši i čim stupi zakon na snagu odmah počinjemo kontrole", istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je potvrdio da će od 1. decembra biti zabranjena i dostava robe prodavnicama i restoranima sa javnih površina, saobraćajnica i trotoara, tokom dana.

"Ta dostava će moći da se vrši samo noću, odnosno između 20 i 7 sati. Nećemo više gledati kako vozilima zakrče čitave trake tokom dana u špicu. Tako ćemo da zaštitimo građane", ukazao je Vesić.

Najavio je da grad sprema i tehnološko napredno rešenje za "bahato" parkiranje, četiri migavca i parkiranje u žutoj traci, a koje će građanima biti predstavljeno posle Nove godine.

Vesić je rekao da će Skupština grada u utorak raspravljati o predlogu Odluke o izmenama i dopunama odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade kao i Odluke o utvrđivanju urbanističkih zona i blokova za održavanje i unapređivanje svojstava zgrade na teritoriji grada Beograda.

"Osnov za donošenje tih odluka sadržan je u Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada koji je donet 2016. godine. Uvažavajući javni interes koji je zakonom ustanovljen kroz održivi razvoj stanovanja, što obuhvata unapređenje uslova stanovanja, održavanje i upravljanje zgradama pristupilo se pripremi i donošenju navedenih odluka", naveo je Vesić.

Kaže da je promenama Statuta grada Beograda sprovedena decentralizacija, a gradskim opštinama data brojna ovlašćenja među kojima je i mogućnost da obezbede sredstva za bespovratno sufinansiranje aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade na svom području.

Prema njegovim rečima, na ovaj način će Grad Beograd i gradske opštine direktno uticati na poboljšanje uslova života građana i to na način da će se nakon realizacije projekta moći za svaki konkretan objekat pribaviti energetski pasoš.

Naveo je da se tim odlukama sprečavaju nastanci štetnih posledica po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti na teritoriji Beograda.

Vesić je dodao da je Grad Beograd poslednjih pet godina uredio oko 500 fasada, a da će se kroz tu odluku samo naredne godine, zajedno sa građanima, urediti više hiljada fasada.

Sredstva za učešće u finansiranju aktivnosti u okviru projekata na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade obezbeđuju Grad Beograd i gradske opštine i mogu maksimalno iznositi 90 odsto predračuna potrebnih finansijskih sredstava, rekao je Vesić i dodao da će se o tome stanari zgrada dogovarati sa gradskim opštinama.

(Kurir.rs/Tanjug/Studio B)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...