Najnovije vesti

EKSKLUZIVNO! OVAKO SADA IZGLEDA POBEDNIK: Simbol prestonice POD PUNOM PRATNJOM vraća se u Beograd KURIR TV
Foto: Kurir

svoj na svome

EKSKLUZIVNO! OVAKO SADA IZGLEDA POBEDNIK: Simbol prestonice POD PUNOM PRATNJOM vraća se u Beograd KURIR TV

Beograd
15:38h

BEOGRAD - Statua Pobednika danas će biti vraćena na Kalemegdan, a svi zainteresovani građani moći će u četvrtak da pogledaju skulpturu na platou Gornjeg grada u neposrednoj blizini postamenta. Za obnovu ovog spomenika, kako je kazao Goran Vesić Grad Beograd je izdvojio oko 200.000 evra i da će uprkos hajki koja je vođena on biti vraćen na svoje mesto, što je dokaz da se Beograd menja i da je sve što se radi danas "dokaz nesposobnosti onih koji su bili na vlasti pre".

Vraćanje na postament predviđeno je za petak, 14. februar.

15.09 Ekipa Kurira uslikala je kako izgleda spomenik nakon restauracije.

foto: Kurir
foto: Kurir

15.10 Spomenik voze pod policijskom pratnjom.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

14.35 KURIR U SMEDEREVU: Pobednik uskoro kreće ka Beogradu, vrše se poslednje pripreme za transport

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

Pobednik će 13. februara od 10 do 16 časova biti izložen na platou Gornjeg grada Kalemegdana, u neposrednoj blizini postamenta na koji će biti vraćen dan kasnije, pa će svi zainteresovani građani moći da pogledaju izloženu skulpturu.

1 / 5 Foto: Tanjug/Rade Prelić

Iz Zavoda za zaštitu spomenika u martu prošle godine je saopšteno da je rekonstrukcija spomenika neophodna zbog toga što je poslednja rađena pre 29 godina.

Vesić: Ovo je dokaz da se Beograd menja

"Oko „Pobednika” smo imali čitavu hajku da se nikad neće vratiti, da će biti pretopljen i razne druge gluposti. On će biti rekonstruisan i vraćen na svoje mesto, baš kao što je to urađeno i sa Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, kao što raste i Beograd na vodi za koji se pričalo da će da potone ili da je to samo maketa. Danas ljudi iz svih krajeva grada dolaze u park Beograda na vodi i to je dokaz da se Beograd menja, a sve ono što radimo mi i predsednik Aleksandar Vučić je dokaz nesposobnosti onih koji su bili pre nas“, kazao je Goran Vesić ranije.

Tada su očišćeni bronzana skulptura i kameni postament, ali nisu popravljena mnogobrojna oštećenja na samoj skulpturi.

Početkom oktobra prošle godine skulptura je demontirana s postolja i prevezena u Smederevo, na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

Spomenik je podignut 1928. godine na Gornjem gradu beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Sastoji se od bronzane figure muškarca sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, a delo je vajara Ivana Meštrovića, kao i postamenta u obliku dorskog stuba s kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...