POJAČANE MERE OPREZA U VRTIĆIMA: Na snazi svakodnevno pranje i dezinfekcija igračaka, posteljine, podova, svih površina
Foto: Shuterstock, Ilustracija

upućen dopis

POJAČANE MERE OPREZA U VRTIĆIMA: Na snazi svakodnevno pranje i dezinfekcija igračaka, posteljine, podova, svih površina

Beograd -

BEOGRAD - Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak uputio je danas zaposlenima u svim beogradskim državnim i privatnim vrtićima dopis u kome se pozivaju na poseban oprez i odgovornost u ponašanju na radnom mestu povodom prvih registrovanih slučajeva virusa korone u Srbiji. - Ovo je doba godine kada je u vrtićima uobičajeno pojačan higijenski nadzor, ali je iz predostrožnosti potreban maksimalan oprez odnosno preduzimanje svih mera kako bi se sprečilo širenje virusa - rekao je Gak.

Kako je objasnio, to znači redovno održavanje vrtićkog prostora, češće provetravanje prostorija u kojima borave deca, pojačan nadzor nad decom dok peru ruke, razgovori sa roditeljima, svakodnevno pranje i dezinfekcija igračaka, posteljine, podova, svih površina koje koriste deca, dodatni oprez pri korišćenju posuđa tokom obroka, stroga kontrola odlaganja otpadaka, izolovanje dece sa primećenim respiratornim infekcijama, dezinfekcija sobe u kojoj su ona boravila, česta provera zdravstvenog stanja sve dece, kontrolisanje razloga odsustva i izbegavanje aktivnosti u kojima učestvuje veći broj dece.

Takođe, istakao je Gak, pojačane mere odnose se i na sve zaposlene te je tako potrebno, kako je navedeno u dopisu koji je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uputio svim predškolskim ustanovama u Beogradu, zaposlene sa zdravstvenim tegobama odmah poslati kući.

- Sve ovo su preventivne mere, ali su neophodne kako bismo što bezbolnije prošli kroz ovaj period. U beogradskim vrtićima imamo oko 78.000 dece i važno je da svi pokažemo maksimalnu odgovornost, kako bismo ih zaštitili – rekao je Gak. On je istakao da nema mesta panici, ali da je svakako neophodan dodatni oprez i veći nadzor u svim vrtićima.

(Kurir.rs/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track