BEOGRAĐANI SAMI MOGU DA IZABERU NA ŠTA ĆE SE TROŠITI PARE IZ BUDŽETA: Početak metroa, obilaznica, 110 autobusa, 11 vrtića?
Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

BEOGRAĐANI SAMI MOGU DA IZABERU NA ŠTA ĆE SE TROŠITI PARE IZ BUDŽETA: Početak metroa, obilaznica, 110 autobusa, 11 vrtića?

Beograd -

Predlozi građana za budžet Grada od 14. do 28. novembra

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Beograd prva lokalna samouprava u Srbiji koja je stavila nacrt budžeta na glasanje građanima, koji se nalazi na sajtu Skupštine grada.

Naveo je da će građani prestonice od 14. do 28. novembra moći da glasaju i daju predloge na šta da se izdvoje sredstva iz gradskog budžeta koji će, precizirao je, za sledeću godinu iznositi milijardu i 65 miliona evra.

"Važno je da građani budu uključeni u kreiranje budžeta, jer taj novac pripada njima. Razmotrićemo sve predloge i svi će dobiti odgovor. Građani će na ovaj način moći da predlože nove parkove, vrtiće ili škole, domove zdravlja, dečja igrališta i sve što misle da je važno da se uradi u njihovom kraju", rekao je Vesić.

Dodao je da će neke predloge odmah uvrstiti u budžet, neke staviti u plan za projektovanje kako bi se uradili u budućnosti, dok će predlozi za koje Grad nije nadležan biti prosleđeni drugim institucijama.

"Objavićemo šta smo od predloga građana prihvatili i oni će tačno znati koliko su uticali na ovaj budžet", rekao je Vesić za Studio B, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Istakao je da će, zahvaljujući ovom budžetu, početi izgradnja metroa, proširenje BG voza prema Surčinu i Obrenovcu, završiti obilaznica oko Beograda, kupiti novih 110 autobusa na gas i izgraditi 11 novih vrtića.

"Već smo počeli da radimo vrtić 'Milana Zakića' na opštini Čukarica, zatim u Zemunu, na Bežanijskoj kosi, Bloku 62 i Belom polju u Obrenovcu. Vrtiće sada radimo i u Mladenovcu, na Miljakovcu 3, Borči i u naselju Braće Jerković", rekao je Vesić.

Dodao je da je za Beograđane važan i brzi voz Novi Sad - Beograd jer će za 20 minuta moći da stignu do Novog Sada i dodao da, iako Republika finansira taj pravac, Beograd ima niz obaveza kada je reč o izgradnji pruge.

"Gradimo nadvožnjak u Batajnici kako bi građani mogli da prelaze preko pruge. Biće izgrađena i unutrašnja obilaznica od petlje 'Lasta' do Mosta na Adi", rekao je Vesić.

Između ostalog, naveo je da će početi izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu.

"U Savu i Dunav izbacujemo zapreminu fekalija od 60 hiljada olimpijskih bazena. Kada se završi ta fabrika, imaćemo oko 80 odsto ukinutih direktnih izlaza", rekao je Vesić.

Naveo je da će se raditi i na izgradnji kanalizacije na levoj obali Dunava, sa postrojenjem za preradu otpadnih voda i dodao da se trenutno radi i postrojenje za preradu otpadnih voda u Međulužju i Belom potoku, kao i kanalizacija u Jajincima.

Dodao je da se na Novom Beogradu završava šetalište "Lazaro Kardenas" koje je koštalo tri miliona evra.

Vesić je istakao da je na teritoriji opštine Surčin planirano uređenje trga u Dobanovcima, Boljevcima i Jakovu, proširenje aerodroma...

"Južni deo opštine Grocka dobija vodu, radimo proširenje sistema navodnjavanja 'kap po kap' i završavamo sportsku halu. U Zemunu uređujemo Kej oslobođenja, tu su i garaža kod hale 'Pinki', obaloutvrda prema Pupinovom mostu, ambulanta u Ugrinovcima, izlaz na auto-put u Batajnici, pešački most Lido-Kej, početak izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici...", naveo je Vesić.

Istakao je da će Grad u Dom zdravlja na Paliluli uložiti ukupno osam miliona evra, za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava 55 miliona evra, a za izgradnju vrtića dva miliona.

Naveo je da će sa nadležnim ministrom razgovarati o rekonstrukciji Zrenjaninskog puta, da će 2021. godine početi da se radi most na Adi Huji, kao i da će biti završen donji deo parka Raše Popova prema Domu zdravlja u Knez Danilovoj ulici.

"Na Voždovcu će se rekonstruisati ulice Save Maškovića, Crnotravska i Borska, a tu su i vrtić u Braće Jerković, završetak Mokroluškog i Jelezovačkog kolektora, kanalizacija u Jajincima i postrojenje za preradu otpadnih voda u Belom potoku, kao i petlja 'Lasta'", rekao je Vesić.

Na Zvezdari će se, kaže, raditi škola i vrtić u Mirijevu, rekonstrukcija Ulice Dragoslava Srejovića, Peti parkić i rekonstrukcija platoa kod Vukovog spomenika.

U Rakovici se, dodao je, nastavlja izgradnja Bulevara patrijarha Pavla, rekonstrukcija Ulice Pere Velimirovića, kanalizacije u Resniku i izgradnja vrtića na Miljakovcu 3, dok će u Obrenovcu, do kraja 2021. godine, svaka ulica imati vodu, a radi se i novih 20 kilometara mreže.

"Radićemo i pijacu, povezivanje sa BG vozom, brzu saobraćajnicu kod Umke, fabriku otpadnih voda, toplodalekovod Obrenovac-Beograd. U Barajevu završavamo izgradnju vodovoda Arapovac-Beljina, izgradnju sportske dvorane, rezervoara u Brđanskom kraju, dok u Sopotu radimo izgradnju vodovoda u Maloj Ivanči i Trešnji", dodao je Vesić.

Najavio je da će se ulagati i u nove lokomotive za veći broj polazaka u sistemu BG voza, kao i u povezivanje na regionalni vodovod Makiš-Mladenovac.

"Na Čukarici su teme vrtić u Miloja Zakića, fiskulturna sala u Ostružnici, pasarela u Radničkoj ulici, fabrika otpadnih voda u Ostružnici, a u Lazarevcu izgradnja nove kanalizacione mreže, modularne mreže u Mirosaljcima i Arapovcu, kao i izgradnja privredne zone", rekao je Vesić.

U Mladenovcu je u planu postrojenje za preradu otpadnih voda u Međulužju, naveo je i dodao da je završena ulica koja je bila obilaznica oko Mladenovca, a da je u planu i buduća pijaca.

Zamenik gradonačelnika je istakao da ovi projekti neće poremetiti realizaciju drugih, koji su takođe važni za svakodnevni život sugrađana, te da će Grad Beograd uvek imati razumevanja za predloge građana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track