"BABA MI JE REKLA DA NE PEVAM DOK JEDEM, DA MI NE BUDE LUD MUŽ" Koja su sujeverja u Srbiji: Veruje se da hleb u supi znači ovo
Foto: Shutterstock

bapske priče

"BABA MI JE REKLA DA NE PEVAM DOK JEDEM, DA MI NE BUDE LUD MUŽ" Koja su sujeverja u Srbiji: Veruje se da hleb u supi znači ovo

Beograd -

Sujeverje je zastupljeno u našim krajevima, a ona su različita od mesta do mesta. Neki veruju u bapske priče, a nekima je sve to smešno.

Koliko su sujeverja različita, čudna i zastupljena kod nas, govori i jedna objava na društvenoj mreži Redit. Naime, jedna žena je upitala koja su to najluđa praznoverja za koja korisnici ove mreže znaju.

"Koja su to najluđa sujeverja/praznoverja/bapske priče, kako god, koje ste čuli??? Na primer, baba mi je često govorila da ne pevam dok jedem da mi ne bude lud muž (mada sad ovo deluje tačno). Ako sedite na ćošku za stolom, nećete se udati/oženiti. Da se ne izvodi dete 40 dana. Da se ne kupa prvih 40 dana posle porođaja (???!). Crna mačka... Ima toga jos dosta,a kod vas??", upitala je ona na Reditu.

sujeverje
foto: Printscreen/Reddit

Ljudi su u komentarima redom počeli da pišu one priče, za koje znaju:

"Ako ti upadne kriška hleba u supu, dolaze ti neočekivani gosti",

"Ukoliko kreneš na put i zaboraviš nešto bez čega možeš, ne vraćaj se po to, jer je to loša sreća",

"Kada vidiš da visi pauk sa plafona doći će ti gosti",

"Mrvice se ne jedu, jer to znači siromaštvo",

"Ako ideš iz kuće, i piješ vodu, a ne sedneš, koke neće nositi jaja",

"Loša je sreća ako prođete ispod merdevina",

"Par koji čeka dete ne sme na sahranu",

"Kada kinete posle izjave kazete istina",

"Kada prospete nešto za stolom dobitak", neki su od komentara.

Jedan korisnik je detaljno objasnio šta mu se dogodilo i zbog čeka ne voli sujeverje.

"Ja sam kao mali zamalo dobio batine od komšija kad sam u zimsko vreme oko 5 popodne otišao da zatražim neku alatku na zajam. Kasnije sam shvatio da po njihovom verovanju, ako iko išta iznese po mraku iz njihove kuće to im sluti tešku nesreću ili šta god. Od tad mrzim glupoverje totalno.

A inače za svako od tih sujeverja postoji neki paganski ili drugi običaj od koga sujeverje potice. "Da kucnem u drvo" - Stari Sloveni su verovali da zli duhovi prisluškuju kad se kome desi nešto dobro, pa mu odmah upropaste sreću, a kucanjem u drvo se ti duhovi teraju. "Mlada mora da se prenese preko praga nakon udaje" - Ovo navodno potice isto od starih Slovena, koji su verovali da duhovi predaka, kada njihove glave/lobanje sahrane ispod kućnog praga, čuvaju ukućane i potomke. Mlada koja prvi put ulazi u kuću (nakon udaje, tada su brakovi sklapani a da mlada nije nikad ni kročila u kuću u kojoj će da živi sa svojim mužem) nije smela da gazi po precima jer je to velika uvreda. Zato je mladoženja prenese u kuću, i kad jednom postane i ona član porodice, onda može normalno da ulazi i izlazi iz kuće", napisao je on.

Ako znate ili ste čuli za još neka sujeverja, pišite nam u komentarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track