JDP: Vojin Ćetković novi Otelo
Foto: Zorana Jevtic

Premijera

JDP: Vojin Ćetković novi Otelo

Beograd -
Na sceni "Ljuba Tadić", Šekspirovog "Otela" postavlja reditelj Miloš Lolić

BEOGRAD - Poslednja beogradska premijera u ovoj godini biće Šekspirov "Otelo" u režiji Miloša Lolića, a na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Otela će igrati Vojin Ćetković.U Jugoslovenskom dramskom pozorištu privode se kraju pripreme za poslednju beogradsku premijeru u 2012. godini. Na sceni "Ljuba Tadić", Šekspirovog "Otela" postavlja reditelj Miloš Lolić. Tamo gde je pre 35 godina "Otela" u režiji Steve Žigona tumačio Gojko Šantić, od 23. decembra gledaćemo Vojina Ćetkovića.

Ulogu tamnoputog vojskovođe, koji je zbog vrlina bio više beo nego crn, Vojin Ćetković je, kaže, sačekao na volej, jer, mu je pravo vreme za Otela.

"Ja se nisam ovako dobro osećao u svojih, ne znam koliko godina. Osećam se živim, osećam se potrebnim, sebi i drugima, i svetu i zemlji i pozorištu. Zato što se, radeći tako plemenite stvari, čovek oseća uzvišenim", priča Ćetković.

Nemaju nameru da se udvaraju publici i ogovaraju sadašnjost. U drami o časti i ljubavi, junak lažne odanosti je - Jago.

"Njegova je mana, da kažemo, negov minus u odnosu na Otela je što ne ume iskreno da voli, iskreno da se raduje, nego je stalno surogat. Surogat i uspeha i ljubavi, pa čak i surogat tragedije, na neki način", objašnjava glumac Nikola Đuričko.

Reditelj Miloš Lolić nagrađivan je u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji. Na Bitefu je 2009. godine, dobio je Grand pri "Mira Trailović", ove godine nagadu za najbolju režiju.

Reditelj Miloš Lolić kaže da "Otelo" koga pripremaju jeste priča o nekim prethodnim generacijama i o tragediji koju ostavljaju narednim.

"Šta moja generacija može sa tom tragedijom koju je dobila u nasleđe? Mislim da i to nosi jednu ozbiljnu, društvenu temu", kaže Lolić.

Ako je po onom Šekspirovom da u "utrobi vremena ima još događaja koji čekaju da se rode", "Otelo" ove generacije tek će imati šta da kaže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track