Ljajić: Digitalizacija u Srbiji do juna 2015. godine
Foto: Zorana Jevtić

Set-top-boksovi za najsiromašnije

Ljajić: Digitalizacija u Srbiji do juna 2015. godine

Društvo -
On je podsetio da digitalizacijom građani dobijaju bolji kvalitet slike, tona, više kanala, više programa, dobijate mogućnost da prekidate film, da biraju titlove

BEOGRAD - Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će Srbija do juna 2015. godine preći na digitalno emitovanje i najavio da će za najsiromašnije kategorije stanovništva država obezbediti neophodne set-top-boksove za prijem digitalnog signala.

Ljajić je tokom prvog radnog sastanka o procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV signala rekao da digitalizacija nije trošak već investicija u tehnologiju, razvoj i ekonomski oporavak. On je podsetio da digitalizacijom građani dobijaju bolji kvalitet slike, tona, više kanala, više programa, dobijate mogućnost da prekidate film, da biraju titlove.

"Druga prednost je što će se osloboditi deo frekvencijskog spektra koji će biti iskorišćen za bolji signal mobilne telefonije i za brži mobilni internet. To otvara mogućnost u investiranje u oblasti elektronskih komunikacija", rekao je ministar telekomunikacija.

On je podsetio da je proces digitalizacije počeo 2005. godine kada je prvi put emitovan digitalni signal u Srbiji, da je Srbija naredne godine preuzela međunarodnu obavezu da do juna 2015. godine pređe na digitalno emitovanje i sporazum ratifikovan u skupštini 2012. godine.

Srbija je podeljena u tri zone i 1. marta biće isključena jedna zona, 1. aprila druga i 1. maja treća zona. On je rekao da se digitalizacija odnosi na one koji imaju digitalnu televiziju, satelitsku antenu, zatim one koji televizijski program prate preko sobnih i krovnih antena, a to znači oko 38 stanovništva Srbije.

"Da bi mogli da prime digitalni signal neohodna je ugradnja set-top-boksova, koje će dobiti oko 180.000 najsiromašnijih", rekao je Ljajić i naveo da su ta sredstva obezbeđena. Ukupno će do kraja digitalizacije biti uloženo 39 miliona evra, a prvobitna procena je bila da će za taj proces biti potrebno 75 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track