Ministarstvo pravde: Tekst dogovora sa advokatima objavljen na sajtu
Foto: Printskrin : Youtube

Sporazum od 10. oktobra

Ministarstvo pravde: Tekst dogovora sa advokatima objavljen na sajtu

Društvo -
U tekstu se navodi da su Ministarstvo pravde i predstavnici advokature Srbije postigli saglasnost da povećanje poreskih obaveza u 2014. godini ne može biti veće od 41,17 odsto

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije objavilo je na svojoj internet stranici tekst dogovora koji su 10. oktobra postigli ministar pravde Nikola Selaković, predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević i predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić, u prisustvu advokata Borivoja Borovića, Dragana Palibrka i Nemanje Berića.

U tekstu se navodi da su Ministarstvo pravde i predstavnici advokature Srbije postigli saglasnost da povećanje poreskih obaveza u 2014. godini ne može biti veće od 41,17 odsto.Postignuta je i saglasnost o jedinstvenim korektivnim faktorima, čijom primenom povećanje poreza u odnosu na 2013. godinu ne može biti veće od 10 odsto.

Ministarstvo pravde i predstavnici advokature, u dogovoru sa Ministarstvom finansija, saglasni su da dogovore definisanje objektivnih pokazatelja, na osnovu kojih će biti vršeno paušalno oporezivanje advokata počev od 1. januara 2015. godine.

Rukovođeni opštim interesom, Ministarstvo pravde i predstavnici advokature uputiće zajedničku molbu Ustavnom sudu da hitno uzme u razmatranje već podnete inicijative za ocenu ustavnosti zakona u vezi sa javnim beležnišvom.

Obrazovana je šestočlana radna grupa u koju ulaze tri predstavnika advokature i tri predstavnika Ministarstva pravde koja će, uzimajući u obzir i odluke Ustavnog suda, raditi na usaglašavanju zakonskih propisa, imajući u vidu, kako interes advokata, tako i interes građana.Ovim dogovorom prekida se obustava rada advokata u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Advokati: Dogovora nema

Advokatske komore Srbije i Beograda saopštile su da nisu tačni navodi o postignutom dogovoru o prekidu štrajka advokata koje je Ministarstvo pravde objavilo danas na svom sajtu."Navodi koji su u saopštenju Ministarstvu pravde objavljeni na internet stranici tog ministarstva o nekakavom postignutom dogovoru nisu tačni", navodi se u saopštenju. Advokatska komora Srbije, u pismu ministru pravde Nikoli Selakoviću navodi i da "ono što se nalazi na veb staranici ministarstva pravde , najprostoje rečno predstavlja dezinformaciju ".U pismu, dostavljenom medijima, a koje je potpisao predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević se navodi šta se dešavalo u vezi predloga o prekidu štrajka Ministarstva pravde kao i ko je sve bio prisutan."Gospodine ministre veoma dobro znate da smo Vam istog popodneva saopštili da je predlog Ministarstva pravde u pogledu poreza prihvatljiv ali da i dalje ostaje naš zahtev, kao primarni za ukidanje ekskluzivnosti javnim beležnicima, te da se taj problem mora rešiti u hitnoj zakonskoj proceduri", naveo je Đorđević. Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić naveo je u odvojem saopštenju da štrajk advokata i dalje traje "jer nikakav dogovor, bilo usmeni ili pismeni nije postignut u smislu teksta koji je obajavljen na sajtu Ministarstavo pravde".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track