Akademci traže reforme

Desetka za Srbiju

Akademci traže reforme

Društvo -
Studenti traže i vraćenje apsolventskog staža, da se formira fond za razvoj visokog obrazovanja, donošenje novog šifrarnika zanimanja, jer oko 60.000 mladih nije prepoznato na tržištu zbog toga što stara klasifikacija zanimanja nije usklađena sa bolonjskim zvanjima

BEOGRAD - Studenti će danas, na njihov dan, 4. april, predati Ministarstvu prosvete i nauke peticiju sa potpisima više od 50.000 akademaca koji traže reformu sistema visokog obrazovanja.

Miša Živić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), rekao je da će peticija, u okviru akcije "Desetka za Srbiju" biće predata u 10 sati.

Čitava akcija je pokrenuta zbog dugogodišnjeg neispunjavanja zahteva studenata, vezanih za lakšu upisnu politiku, veće budžetske kvote i prihvatljivije školarine.

Osnovni zahtev je da se svi studenti koji su stekli 48 bodova, mogu upisati u narednu godinu studija kao budžetski, odnosno da uslov ne bude sa 60 bodova.

Akademci traže i vraćenje apsolventskog staža, da se formira fond za razvoj visokog obrazovanja, donošenje novog šifrarnika zanimanja, jer oko 60.000 mladih nije prepoznato na tržištu zbog toga što stara klasifikacija zanimanja nije usklađena sa bolonjskim zvanjima.

Takođe, traže i da se uvede socijalna dimenzija u sistem finansiranja kako ne bi bili "blokirani" odlični studenti koji su slabog materijalnog stanja.

Kampanju "Desetka za Srbiju" pokrenuli su ujedinjeni studentski predstavnici iz cele zemlje, SKONUS, studentski parlamenti, kao i sve veće studentske organizacije, a među organizatorima je i Studentski parlament Univerziteta Singidunum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track