INSTITUT BATUT: U Srbiji registrovano 125 slučajeva malih boginja
Foto: Shutterstock

Pooštren nadzor

INSTITUT BATUT: U Srbiji registrovano 125 slučajeva malih boginja

Društvo -
Hospitalizovano je 46 osoba, a kako je navedeno, najčešća komlikacija kod četvrtine je pneumonija, a potom sledi dijarea, pleuralni izliv i erozija kornee

BEOGRAD - U Srbiji je od kraja novembra prošle godine, kada je pooštren nadzor nad morbilama, pa do 6. februara ove godine registrovano 125 slučajeva morbila, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batutu".

Najveći broj obolelih je u uzrastu od 20 do 30 godina 42,1 odsto, a potom u uzrastu od 35 do 40 godina 23,2 odsto. U uzrastu od 15 do 20 godina devet odsto, kao i u uzrastu preko 40 godina, u uzrastu od jedne do četiro godine ima ih četiri odsto, u uzrastu od pet do 10 godina tri odsto, i po dve obolele osobe uzrasta su od 10 do 15 godina ili su mlađe od godinu dana.

Hospitalizovano je 46 osoba, a kako je navedeno, najčešća komlikacija kod četvrtine je pneumonija, a potom sledi dijarea, pleuralni izliv i erozija kornee. Na sajtu Instituta piše da je na teritoriji Beograda od 17. novembra 2014. godine registrovane 51 slučaj morbila, na teritoriji Južnobačkog okruga 43 slučaja, a na teritoriji Mačvanskog okruga 17 slučajeva morbila.

Na teritoriji Sremskog okruga registrovano je pet slučajeva morbila, na teritoriji Srednjebanatskog okruga registrovana su tri slučaja morbila. Na teritoriji Južnobanatskog, Braničevskog, Severnobačkog, Jablaničkog, Kolubarskog i Nišavskog okruga registrovan je po jedan slučaj morbila.

Na sajtu je navedeno i da je u periodu od 8. januara do 6. februara ove godine prijavljeno je 95 slučajeva sumnje na morbile kod osoba, uglavnom studenata i drugih, koji su boravili tokom praznika u Republici Srpskoj, ali i sporadičnih slučajeva bez utvrđenog izvora infekcije. Među svim slučajevima, jedna trećina su državljani Republike Srpske, a imaju privremeni boravak u Srbiji, uglavnom na teritoriji Južnobačkog, Mačvanskog, Srednjebanatskog okruga i grada Beograda.

Kako je navedeno, vakcinalni status svih potvrđenih slučajeva nije poznat ili se radi o nevakcinisanim licima, izuzev devet obolelih vakcinisanih sa po jednom dozom vakcine. Od 21. novembra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji cele zemlje u skladu s planom za iskorenjivanje te bolesti u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track