EVO KAKO NAS VREME ČEKA: Danas temperatura do 36 stepeni, kišu očekujemo...
Foto: Shutter

Vremenska prognoza

EVO KAKO NAS VREME ČEKA: Danas temperatura do 36 stepeni, kišu očekujemo...

Društvo -
I u Beogradu pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa slabim i umerenim, pretežno istočnim i severoistočnim vetrom. Najniža temperatura vazduha biće oko 23, a najviša dnevna oko 35 stepeni

BEOGRAD - U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom od 32 do 36 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Sutra posle podne i uveče, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, uglavnom u planinskim predelima i u istočnim krajevima.

Najniža temperatura vazduha kretaće se od 15 do 23, a vetar će biti slab i umeren pretežno istočni i severoistočni.

I u Beogradu pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa slabim i umerenim, pretežno istočnim i severoistočnim vetrom. Najniža temperatura vazduha biće oko 23, a najviša dnevna oko 35 stepeni.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 13. avgusta, biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme.

U petak, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje se pojava pljuskova i grmljavina, a za dane vikenda retka pojava poslepodnevnih pljuskova i grmljavina u planinskim predelima.

Maksimalna temperatura vazduha u većini mesta biće u intervalu od 32 do 36 stepeni.

DR NADA MACURA: Evo kako da se spasite vrućine

Izbegavanje izlaganja suncu i uzimanje tečnosti, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macure građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji. Macura je upozorila da visoka temperatura vazduha najviše šteti hroničnim bolesnicima, koji bi trebalo da borave u klimatizovanim prostorijama i u hladovini. Portparol Hitne pomoći je savetovala uzimanje vitaminskih napitaka, provetravanje prostorija i večernje šetnje, a onima koji odlaze na posao adekvatno oblačenje, nošenje boce sa vodom i korišćenje lepeza. Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se izbegavanje izlaganja suncu od 10 do 17 časova, uzimanje voća i povrća, oprez u saobraćaju i na kupalištima, pranje ruku i pažljivo postupanje sa namirnicama. Srčani, stariji i hronični bolesnici trebalo bi da budu umereni u obavljanju fizičkih poslova, savetovala je, takođe, ranije Macura. Srčani bolesnici i osobe, koje se preterano znoje trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, poručila je portparol Hitne pomoći. Osim vode, poželjno je uzimati i minerale, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, mediteransku hranu, ribu, sokove, lubenice, dinje i sladoled, savetovala je portparol Hitne pomoći. Pri tom ne treba konzumirati alkohol, a dobro je koristiti suncobran i lepeze, u stanovima stvarati promaju i spuštati roletne, savetovala je Macura. Osobe, koje se vraćaju sa posla, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom "špicu", ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps, poručila je, takođe, ranije Macura. Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla. U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviša dnevna temperatura biti od 32 do 36 stepeni, dok se u Beogradu očekuje najviša temperatura oko 35 stepeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track