Amfilohije: Da je Milo kršten, poštovao bi SPC

Progon

Amfilohije: Da je Milo kršten, poštovao bi SPC

Društvo -
Mitropolit kaže da Đukanović tako postupa jer je ateista i nada se da će Bog dati da i Đukanović primi sveto krštenje, kao što su bili kršteni i svi njegovi preci

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je danas lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića da se pridružio progonu i ponižavanju kanonske crkve u Crnoj Gori, jer traži da se Srpska pravoslavna crkva registruje u toj državi.

On je rekao da Đukanović tako postupa jer je ateista, a da je kršten znao bi da poštuje i ceni vekovno utemeljenje crkve u državnom i duhovnom biću Crne Gore.

Mitropolit crnogorsko-primorski je, nakon arhijerejske liturgije, koju je služio u crkvi Svetog Dimitrija u Kujavi kod Danilovgrada, kazao da Đukanović i njegova vlast progone crkvu Božju i traže od svete drevne crkve svetosavske da se registruje.

Amfilohije je rekao da bi, bilo normalnije da on, kao mitropolit crnogorsko-primorski, zatraži od Đukanovića i svih njegovih saradnika da se registruju, budući da je crkva stvorila Crnu Goru.Red bi bilo da se nova država, koju mi priznajemo, registruje kod crkve Božje, kod Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog , kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.Ako, dodao je on, ne želi da se registruje, neka ne ponižava crkvu Božju, ponižavajući time i Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog.Zamislite šta traže naši glavari - da registrujemo Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog. Zato se pomolimo Bogu za Đukanovića i njegove saradnike da ih gospod prosvetli. Đukanović kaže da je ateista, pa neka Bog da da se on krsti , poručio je Amfilohije.

On je naveo da je Đukanović, svojevremeno, bio krenuo u dobrom pravcu, kada je u pitanju odnos prema crkvi. "Sećam se da je dolazio da celiva ćivot Svetoga Petra Cetinjskog, a ložio je i badnjak na Cetinju. Nije se onda deklarisao da je ateista.Doduše, kako je to tada uradio, videlo se da mu to ne ide od ruke, što ne znači da mu neće ići od ruke", kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Amfilohije se nada da će Bog dati da i Đukanović primi sveto krštenje, kao što su bili kršteni i svi njegovi preci, pa će onda i on drugačije da razmišlja o crkvi Božjoj, na način kako su o njoj razmišljali svi koji su Crnu Goru stvarali.

Kažu da crkva treba da se zove autokefalna. Ali, ako hoće da vrate kraljevinu Crnu Goru, onda hajde da prvo vratimo kralja, jer u njenom Ustavu na prvom mestu stoji ime kralja i da taj vladar Crne Gore treba da bude kršten, i to pravoslavno kršten , kazao je on.

Prvo, dodao je Amfilohije, treba da krstimo vladara, onoga koji je na mestu kralja, pa onda da prestanemo da progonimo Crkvu i da je proglasimo onakvom kakva je ona bila u vreme kraljevine Crne Gore.A bila je ova Mitropolija državna vera. A sad je van zakona, hoće da je stave van zakona , ukazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

"Daće Bog da se vratimo istinskim vrednostima, pa da onda gradimo dom na zdravim temeljima", poručio je Amfilohije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track