ANTONELA RIHA: Novinarima su pretili zbog protesta Novinari ne kleče
Foto: Fonet

Mediji sve ugroženiji

ANTONELA RIHA: Novinarima su pretili zbog protesta Novinari ne kleče

Društvo -
Novinarka Antonela Riha rekla je da je novinarima u pojedinim gradovima u Srbiji prećeno zbog učešća u protestu “Novinari ne kleče”.

U Beogradu se u ponedeljak ispred Vlade Srbije okupilo oko 300 ljudi na protestu "Novinari ne kleče/predsedniče vlade, ko je ministar odbrane" i zatražilo smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki B92.

Među njima je bila i novinarka Antonela Riha koja je podsetila da je seksistički ispad Gašića glavni, ali ne i i jedini razlog protesta, jer se oni gomilaju iz dana u dan, navodeći kao primer jučerašnje obraćanje premijera Aleksandra Vučića novinarki RTS koja ga je samo “pristojno opomenula da se pristojno ponaša”.

Riha je ukazala i na to da novinari u pojedinim gradovima dobijaju pretnje zbog učestvovanja u protestu “Novinari ne kleče”. Novinari su, kako kaže, pozivani u policiju gde su im postavljana pitanja da li su protesti politički motivisani, prećeno im je otkazom, upozoravani su da ne izlaze na ulicu, a preporučivano im je da skup prijave po “nekakvom zakonu o urbanizmu, kao da se prijavljuje kiosk”.

Ona je ocenila i da je smešna argumentacija premijera Vučića da Gašić nije smenjen jer još nije pronađena adekvatna zamena. Ona smatra da je Gašićeva biografija takva da je uopšte neverovatno da je dospeo do te pozicije. Riha je podsetila da je Gašić na mestu ministra imao nekoliko dramatičnih incidenata, od kojih je najdramatičniji pad helikoptera u kojem je poginulo sedam osoba.

Ona, ipak, ne veruje da će se smenom Gašića promeniti odnos prema medijima, podsećajući pritom na nedavno gostovanje ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića u Dnevniku RTS, kada je rekao da će jedna novinarka narenih dana reći da je bila navodno praćenja, čime je, kako kaže Riha za N1, na nezakonit način izašao na najgledaniju emisiju u zemlji da širi paniku.

Pri tom je Stefanović, kako podseća Riha, celu priču o praćenju novinara smestio u priču oko balističkih raketa u Hrvatskoj, čime se ponavlja retorika iz devedesetih godina o patriotama i izdanicima.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track