(VIDEO) KAKO SU AVIONI VJ BOMBARDOVALI OVK 1999: Svedočenje generala Srete Malinovića!
Foto: Ps

Branili otadžbinu

(VIDEO) KAKO SU AVIONI VJ BOMBARDOVALI OVK 1999: Svedočenje generala Srete Malinovića!

Društvo -
Brigadni general u penziji Sreto Malinović je pred samu NATO agresiju, krajem 1998., postavljen je za komandanta 98. Avijacijske Brigade, i na toj dužnosti je dočekao rat

Ratni komandant 98. lovačko-bombardersko avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, a sada brigadni general u penziji Sreto Malinović, govori o tome kako je njegova jedinica bombardovala položaje OVK u martu i aprilu 1999. godine.

General Malinović službu je nakon završene VA 1984. godine započeo u 98. Avijacijskoj Brigadi u Skoplju, letevši na avionu J-21 a kasnije je preobučen za avion G-4 i J-22.

Rat 1991. godine dočekao je kao komandir avijacijskog odeljenja, a nakon što je brigada preseljena na aerodrom Laćevci kraj Kraljeva, unapređen je u komandanta eskadrile, jedan od najmlađih ikad na toj dužnosti u dugoj istoriji srpskog RV.

Do 1996. godine bio je na Vojno-Štabnom usavršavanju, a kad se vratio u aktivnu službu dodeljena mu je dužnost načelnika organa za operativne poslove, a posle toga načelnika štaba brigade.

Pred samu NATO agresiju, krajem 1998., postavljen je za komandanta 98. Avijacijske Brigade, i na toj dužnosti je dočekao rat.

Čuvena je ostala njegova beseda pred poletanje na zadatak 24. Marta 1999. godine okupljenim pilotima na aerodromu Lađevci, koja govori o veličini i patriotizmu sad penzionisanog generala.

http://www.youtube.com/watch?v=V-svOFUJ-oE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track