ZAPOČET PILOT PROJEKAT: Roditeljska linija - pomoć u vaspitavanju dece
Foto: Profimedia

Saveti za roditelje

ZAPOČET PILOT PROJEKAT: Roditeljska linija - pomoć u vaspitavanju dece

Društvo -

Pilot-projekat Roditeljska linija trajaće dve godine, a ukoliko analiza pokaže da je linija opravdala očekivanja ,broj za roditelje postaće redovan servis.

Beograd -- Pre više od dve nedelje počela je da radi "Roditeljska linija" koju roditelji mogu da pozovu i dobiju savete kako da reše nedoumice o vaspitavanju dece.

Ovaj broj radiće šest dana u nedelji od 17 do 20 časova, a poziv je besplatan. Na broj 0800-007-000 za dve nedelje, koliko linija ova radi, savete je zatražio veliki broj roditelja.

“Ovo su naši prvi koraci, a u stvari roditeljska linija će sa punim kapacitetom, sa preko 15 savetnika početi da radi od prvog juna. Ovo je još uvek pripremna faza kada podižemo softver, još završavamo neke tehničke stvari, tako da evo pozivamo roditelje da nam se jave”, kaže koordinatorka “Roditeljske linije” Željka Burgund.

U poslednje vreme sve je više roditelja koji su prinuđeni da rade i po nekoliko poslova kako bi obezbedili bolju egzistenciju.

U toj trci za boljim sutra često nemaju vremena da kvalitetno vreme posvete deci. Poslednjih godina sve je više i samohranih roditelja, a ukoliko pogledamo 10 ili 30 godina unazad i setimo se nekadašnje srpske porodice, savremena porodica kao da gubi strukturu.

“Teško je danas kad su oba roditelja zaposlena, kada rade ceo dan, teško je držati se nekih naših patrijarhalnih obrazaca o vaspitanju kada je majka bila zadužena, uglavnom za neke stvari, a otac za neke druge, kao što je obezbeđivanje egzistencije. Porodica se menja i u skladu sa tim mora da menja svoje navike i obrasce”, navodi Željka Burgund.

Psiholog Mirjana Marković navodi da su za dve nedelje imali pitanja uglavnom vezana za funkcionisanje roditeljskog braka.

“Izgleda možda zato što smo mi na Balkanu, ali uslaglašavanje vaspitinih modela u roditeljskom paru je nešto što je istina i najteže, ali i nešto što treba da bude i najozbiljnije, odnosno da deca dobijaju jasne poruke i od jednog i od drugog roditelja”, navodi Markovićeva.

Pilot-projekat “Roditeljska linija” trajaće dve godine, a ukoliko analiza pokaže da je linija opravdala očekivanja ,broj za roditelje postaće redovan servis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track