Vučić naložio pripremu odgovora za situacije sa migrantima
Foto: AP

Sve službe angažovane

Vučić naložio pripremu odgovora za situacije sa migrantima

Društvo -

BRATUNAC - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin očekuje da će premijer Aleksandar Vučić vrlo brzo sazvati Biro za koordinaciju službi bezbednosti zbog situacije sa migrantima i dodao da je premijer već izdao nalog svim službama da rade na pripremi odgovarajućeg odgovora na situacije koje se mogu desiti.

Vulin je, nakon obeležavanja Dana stradanja Srba u Podrinju, rekao da situacija nije kao prošlog leta, da u Srbiji nema 10.000 ljudi, kao što se lane dešavalo, ali da naša zemlja želi da bude spremna za dane koji dolaze i da se ponaša u skladu sa politikom koju druge zemlje na migrantskoj ruti primenjuju.

"Nije moguće da jedne zemlje EU granice otvaraju, druge zatvaraju, a da Srbija bude u sredini neka vrsta prihvatnog centra za sve migrante", rekao je Vulin i dodao da Srbija sebi to ne može i neće dozvoliti.

On je ukazao da je Srbija prethodnih godina uspela da organizuje prolazak migranata kroz našu zemlju, da su poštovana ljudska prava, te da su svi koji su želeli neko vreme da ostanu na teritoriji Srbije, mogli to i da učine.

"Očekujem da predsednik vlade vrlo brzo sazove Biro za koordinaciju službi bezbednosti. Sve nadležne službe i sada efikasno rade svoj posao", rekao je Vulin i dodao da je nepromenjena situacija sa migrantima i da je isti broj na graničnim prelazima, kao što je bio juče i prethodnih dana.Situacija je, kako kaže, na severnoj granici i dalje zabrinjavajuća, jer se pušta mali, simboličan broj migranata, kao i da Mađarska pokušava da vrati izvestan broj migranata sa svoje teritorije u Srbiju.

"To je čisto kršenje međunarodnog prava, sa čime se mi ne možemo složiti. Tražimo intervenciju EU, da svojoj članici objasni da se međunarodno pravo mora poštovati", zaključio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track