ISTINA O MMR VAKCINI: Ko ne vakciniše dete, rizikuje opasnu zarazu
Foto: Shutterstock

Stručnjaci o vakcinaciji

ISTINA O MMR VAKCINI: Ko ne vakciniše dete, rizikuje opasnu zarazu

Društvo -

Kod odraslih i školske dece imunološki bedem je vrlo visok, međutim, opasnost je u tome što je kod male, predškolske dece on okrnjen

Zabrinuti zbog pojave malih boginja, veoma zaraznog oboljenja koje može biti i smrtonosno, juče su najkredibilniji stručnjaci održali tribinu pod nazivom “Istina o MMR vakcini i vakcinaciji”.

Lekari su poslali jasnu poruku: Samo MMR vakcina štiti od malih boginja, rubeola i zaušaka, njena primena nema nikakve povezanosti s pojavom autizma i roditelji su dužni da zaštite svoju decu. U suprotnom, mogu nas očekivati nesagledive posledice.

MMR bez žive

Epidemiolog prof. dr Predrag Kon upozorava da odbijanje obavezbe vakcinacije najviše može da ugrozi mališane.

- Male boginje su ušle u zemlju i da imamo zadovoljavajući broj vakcinisanih, što je 95 odsto za kolektivni imunitet, sada ne bismo brinuli. Nažalost, situacija je drugačija. Kod nas odraslih i školske dece imunološki bedem je vrlo visok, međutim, opasnost je u tome što je kod male, predškolske dece on okrnjen zbog smanjene vakcinacije. Da bih roditeljima objasnio važnost vakcine, s punom moralnom, etičkom i profesionalnom odgovornošću tvrdim da je MMR vakcina bezbedna, prema tome, roditelji treba da vakcinišu svoju decu - poručio je Kon.

On je objasnio i sastav MMR vakcine.

- Notorna je neistina da u MMR vakcini postoji živa. Ona se sastoji od određene koncentracije virusa malih boginja, zaušaka i virusa koji su oslabljeni. Postoje neke aminokiseline i određene materije za preživljavanje ovog virusa. Dakle, u sastavu ove vakcine nema tiomersala, aluminijuma ni žive, i vakcina je potpuno bezbedna - objasnio je Kon.

Bunt i revolt

Tribini su prisustvovali ljudi kojima se nije svideo stav struke o vakcinama, pa su se tokom izlaganja lekara mogle čuti kritike vakcinacije. Među najglasnijima bila je Snežana Terzić iz Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju, koja je više puta uzimala reč i prekidala govornike i potom, posle višestrukih upadica, napustila skup.

- Moram da demantujem lekare. Ne možete da nas terate da vakcinišemo decu! Ucenjujete nas. Danas vakcina, sutra ćete da kažete imaš bubreg viška, daj ovamo! Neću više da slušam - vidno iznervirana je vikala Terzićeva i potom napustila salu.

foto: Pixabay

Broj obolelih raste

REGISTROVAN 51 SLUČAJ

Od početka oktobra ove godine, zaključno s jučerašnjim danom, na teritoriji Republike Srbije registrovan je ukupno 51 slučaj malih boginja. Najmlađa obolela osoba je uzrasta tri meseca, a najstarija 43 godine. Najveći broj obolelih je u uzrasnoj grupi starijih od 20 godina i 94 odsto obolelih nije vakcinisano, dok je 60 odsto njih ležalo u bolnici ili leži i dalje, navodi se izveštaju Instituta “Batut”.

Prof. dr Radovan Bogdanović, predsednik Udruženja pedijatara Srbije

- Vakcine su proverenog kvaliteta, prolaze rigorozni sistem kontrole proizvođača, a sve vakcine koje se uvezu podležu kontroli Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, IZS “Dr Milan Jovanović Batut”

- Vakcine su postale žrtve sopstvenog uspeha. Čim se pojavi epidemija, to je alarm da su morbile prisutne, višestruko se pojačaju mere predostrožnosti, svim sumnjivim slučajevima se uzimaju brisevi i šalju se u referentne laboratorije.

Dr Ana Kesić, dečji psihijatar

- Ne postoji uzročno-posledična veza između MMR vakcine i autizma. Uzrok pojave autizma se ne zna. Ono što je do sada dokazano jeste da pušenje nema veze s pojavom autizma, ali da starosna dob roditelja ima veze s pojavom autizma kod deteta.

Epidemiolog prim. dr Predrag Kon Gradski zavod za javno zdravlje

- Male boginje ne mogu da se porede s virusom gripa koji traje osam nedelja i prođe, pa i kada je pandemija. Roditelji greše kada misle da za vreme epidemije malih boginja mogu da izoluju dete i da će opasnost proći.

Dr Srđa Janković, imunolog na dečjoj klinici u Tiršovoj

- Svako 1.000 dete zaraženo malim boginjama može da dobije komplikacije opasne po život. Ali to nisu samo brojke, to su realna deca, nečiji životi. Vakcina MMR je najbolja zaštita u istoriji medicine. MMR i autizam nemaju nikakve veze, a cilj je da se deca od malih boginja zaštite što pre.

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje u Srbiji! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track