ALARMANTNO RASTE BROJ OBOLELIH OD BOGINJA: Za nepuna tri meseca već registrovano 668 bolesnika!
Foto: Shutterstock

epidemija uzima maha

ALARMANTNO RASTE BROJ OBOLELIH OD BOGINJA: Za nepuna tri meseca već registrovano 668 bolesnika!

Društvo -

Za nepuna tri meseca u Srbiji je registrovano 668 obolelih od malih boginja, najmlađi pacijent imao je 2 meseca a najstariji 60 godina. Epidemiolog Instituta za javno zdrvalje Srbije prof. dr Darija Kisić Tepavčević kaže da 91 odsto obolelih nije bilo vaksinisano ili im je nepoznat vakcinalni status.

"U momentu kada je epidemija počela, kolektivni imunitet je bio nizak, oko 80 odsto, a u nekim krajevima još i niži. Sve to je doprinelo nastavku epidemije i širenju malih boginja", rekla je Tepavčević za Tanjug.

Ona je dodala da se u poslednja tri meseca povećao broj vakcinisane dece MMR vakcinom te da je sada u generaciji od 12 meseci do 14 godina, vakcinisano 91 odsto dece.

"Postoje neki regioni gde je obuhvat niži kao što je Pčinjski okrug i Beograd", ukazala je Tepavčević i istakla da je najniži obuhvat na teritorijama koje su u nadležnostima Instituta za javno zdrzvlje Niš i Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar gde je obuhvat vakcinacijom oko 80 odsto.

Ukoliko se trend povećanja vakcinacije nastavi, očekuje da će se dostići nivo

kolektivnog imuniteta od 95 odsto koji bi sprečio epidemijsko širenje bolesti kakvu imamo danas.

Tepavčević je pozvala roditelje da vakcinišu svoju decu jer je to jedina mera prevencije kada su u pitanju male boginje.

"Apelujemo na sve roditelje koji do sada nisu vakcinisali svoju decu da to urade u narednom periodu jer na taj način ne štite samo svoje mališane već povećavaju otpornost celokupne populacije kada su u pitanju male boginje".

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: KO NAS TO SNIMA? Ministar Stefanović rešio misteriju o kamerama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track