Najnovije vesti

Građani Srbije za letovanje štede oko 6 meseci

Građani Srbije za letovanje štede oko 6 meseci

Društvo
Rezultati istraživanja pokazuju da 53 odsto Srba planira da ide na letnji odmor, dok 44 odsto njih neće putovati tokom leta, a kao glavni razlog navodi se loša finansijska situacija

BEOGRAD - Svaki drugi građanin Srbije planira da putuje negde tokom letnjeg odmora, pokazalo je istraživanje koje je sprovela kompanija "Viza".

Polovina srpskih turista će ove godine na odmoru provesti 10 dana i za to vreme potrošiti prosečno 300 evra. Skoro polovina ljudi iz Srbije štedi za odmor i to najčešće oko šest meseci. Dve trećine onih koji putuju ne planiraju da povećaju svoj budžet za odmor, 34 odsto će potrošiti više, dok 14 odsto ispitanika planira da smanji džeparac na moru.

Rezultati istraživanja pokazuju da 53 odsto Srba planira da ide na letnji odmor, dok 44 odsto njih neće putovati tokom leta, a kao glavni razlog navodi se loša finansijska situacija.

Više od 40 odsto ispitanika planira da odmor iskoristi u julu ili avgustu, dok će 65 odsto njih letovanje provesti na nekoj od morskih destinacija. Skoro polovina ispitanika će iznajmiti privatne sobe ili studije, dok samo jedna četvrtina planira smeštaj u nekom od hotela.

Istraživanje je pokazalo da Srbi najviše vole da letnji odmor provedu na moru, a među popularnim destinacijama su Grčka, Crna Gora, Turska i sve češće Hrvatska. Interesantno je i to da se jedna trećina ispitanika odlučila za pristupačnije aranžmane u Srbiji, većina njih bira seoski turizam ili posetu "velnes" i spa centrima. Prosečna potrošnja za ovakav vid odmora je oko 150 evra.

Na osnovu rezultata, skoro polovina učesnika istraživanja će provesti 10 dana na letnjem odmoru, dok će 18 odsto anketiranih uživati u odmoru između 11 i 15 dana.

Porodična putovanja su najčešći vid odmora u Srbiji jer više od polovine ispitanika planira da provede svoj godišnji sa porodicom, dok jedna petina planira da ide na odmor sa prijateljima. Interesantno je i to da više muškaraca planira da ide na odmor nego žena.

Kada je reč o štednji za letnje odmore, istraživanje je pokazalo da 42 odsto ispitanih štedi za odmor od dva do pet meseci, dok 17 odsto štedi do godinu dana. Rezultati su pokazali da dve trećine srpskih turista organizuje put samostalno, dok jedna četvrtina koristi usluge turističkih agencija.

Na osnovu istraživanja koje je sprovela "Viza", prosečan budžet za letnji odmor je oko 350 evra. Na pitanje koliko novca planiraju da potroše, 44 odsto odgovara od 101 do 300 evra, 18,8 odsto do 100 evra, 24,8 odsto planira da potroši od 301 do 600 evra, dok samo 10 odsto planira od 601 do 1.000 evra.

Istraživanje je pokazalo da će 34 odsto srpskih turista potrošiti više novca ove godine nego prošle, 35 odsto će potrošiti isto, dok će 14 odsto potrošiti manje novca ove godine. Troškove planiraju da smanje najčešće tako što će birati pristupačnije destinacije, ali i smanjivanjem budžeta za restorane i kafiće.

Šoping i smeštaj su, takođe, stvari na kojima su spremni da uštede. Pored ovoga, način na koji planiraju da uštede je da sami organizuju svoj odmor, umesto da koriste usluge agencija.

Istraživanje je pokazalo da je keš najčešće sredstvo plaćanja putnih troškova, pošto tri četvrtine srpskih turista planira da sve troškove plati na taj način. Novac u kešu u kombinaciji sa čekovima ili kreditnim karticama je znatno ređi metod plaćanja sedam do osam odsto ispitanika.

Kvantitativno istraživanje koje je sprovela agencija "Masmi", obuhvatilo je građane oba pola, starosti od 18 do 64 godine, podeljeno na regione Beograda, Vojvodine i Centralne Srbije.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...