SAHRANJEN KAMENKO KATIĆ: Legendarni voditelj će počivati u rodnom selu Đurđevu
Foto: Printscreen

živeo za novinarstvo

SAHRANJEN KAMENKO KATIĆ: Legendarni voditelj će počivati u rodnom selu Đurđevu

Društvo -

BEOGRAD - Danas je sahranjen Kamenko Katić, u rodnom selu Đurđevu kod Novog Sada, koji je bio jedan od prvih i najpoznatijih prezentera vremenske prognoze u Jugoslaviji, voditelj i urednik u Dokumentarnom programu Radio televizije Srbije i autor više od 300 reportaža.

"Novinarstvo je kao jak opijat sa koga se teško skidam.Stalno me nešto svrbi i tera da snimam, istražujem, zabeležim, govorio je nekada jedan od prvih i najpoznatijih prezentera vremenske prognoze u Jugoslaviji Kamenko Katić, a danas na njagovoj sahrani u Đurđevu pročitala autorka i urednica emisije „Trezor“ Bojana Andrić, navodi UNS.

„Senzacionalističke vesti i traženje rupe na saksiji nikada me nisu zanimali. Oduvek su me interesovali obični i marginalni likovi, njihovi životi, sudbine. Trudio sam se da zabeležim svakodnevni život i sve ono što on nosi. Svako od nas ima neku priču, svako ima svoju tajnu i velika je veština naći pravi ključ i osobu otvoriti na pravi način. I sada kada sam u penziji, krenem u šetnju, sretnem ribare i poželim da snimim reportažu o lovu soma na bućku“, rekao je davno Katić.

Kamenko Katić preminuo je u subotu, 31. marta u 83. godini, a komemoracija će biti održana u sredu, u 12 sati u RTS.

Rođen je 1935. u selu Đurđevu kod Novog Sada. Pohađao je Realnu gimnaziju u Novom Sadu, ali je završio veterinarsku školu u Šapcu i zatim radio kao veterinar. Studirao je kratko veterinu i agronomiju, na Pedagoškoj akademiji istoriju i geografiju, a diplomirao na Filozofskom fakultetu, na grupi za etnologiju.

Za vreme studija počeo je da radi u Radio Titogradu kao spiker, a potom i kao spiker Radio Sarajeva. Bio je i prvi spiker tek osnovane sarajevske televizije. Prvog januara 1962. prešao je u Televiziju Beograd.

Sedamnaest godina pripremao je vremensku prognozu, a potom je u Dokumentarnom programu kao autor, voditelj i urednik uradio više od 300 reportaža.

Neke od njegovih emisija su Uzgred budi rečeno, Život je život, Salašari, Mečkari, Partizanka Slavica, Svetlani u znak priznanja, Planinski mesec nad našim sokakom. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, između ostalih i četiri nagrade za životno delo (UNS, Savez novinara Jugoslavije, RTS, INTERFER), tri "Zlatna pastira" za scenario i režiju etnofilma u Kučevu.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track