Ana Brnabić: Ubrzaćemo izgradnju gasovoda Niš-Sofija
Foto: Fonet

realizacija pre plana

Ana Brnabić: Ubrzaćemo izgradnju gasovoda Niš-Sofija

Društvo -

Realizacijom tog zajedničkog projekta Srbije i EU biće obezbedjenja "diverzifikacija pravaca i izvora", uz unapređenje sigurnosti snabdevanja kako Srbije, tako i Bugarske i celog regiona

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izajavila da će izgradnja gasovoda Niš-Sofija početi da se realizuje pre nego što je planirano.

Ona je rekla da je EU preko svojih IPA fondova izdvojila oko 50 miliona evra, a s obzirom da je država ostvarila višak u budžetu, nakon uspešno sprovedenih ekonomskih reformi projekat će početi da se realizuje i pre nego što je planirano.

Kako je navela, realizacijom tog zajedničkog projekta Srbije i EU biće obezbedjenja "diverzifikacija pravaca i izvora", uz unapređenje sigurnosti snabdevanja kako Srbije, tako i Bugarske i celog regiona.

"Sa druge strane značajno se rasterećuje severni deo gasovodnog sistema, a samim tim povećava se i sigurnost snabdevanja tranzitnog pravca za Bosnu i Hercegovinu, kao i buduće snabdevanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, Makedonije i Crne Gore", dodala je Brnabić.

Ona je kazala da je EU spremna da izdvoji novac, a da država mora da obezbedi prolaz gasovodu, odnosno obešteti vlasnike parcela kroz koje će cevi prolaziti.

"Trasa gasovoda pratiće Koridor 10, jer je to najisplativija varijanta, a vlasnicima parcela biće isplaćena nadoknada za postavljanje cevovoda", rekla je premijerka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track