BAHATO PONAŠANJE INVESTITORA NA ZLATIBORU:  Zabetonirali borove da naprave parking!
Foto: PrtSc Zoom vesti

BEZOBRAZLUK

BAHATO PONAŠANJE INVESTITORA NA ZLATIBORU: Zabetonirali borove da naprave parking!

Društvo -

Privatni investitor na Zlatiboru zabetonirao je četiri bora kako bi napravio parking ispred novosagrađene zgrade sa apartmanima.

To je zgrozilo javnost i brojne osude su izrečene na društvenim mrežama. Građani osuđuju, inspekcije su zbunjene, a čelnici opštine Čajetina nemoćni, jer su im, kako kažu, vezane ruke.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, kaže za Kurir da je problem jer se radi o privatnoj parceli.

- To što se dogodilo nije u našoj nadležnosti i nema nikakve veze sa opštinom. To je pre u nadležnosti Srbijašuma ili nekog drugog republičkog organa. Razmišljamo o tome da naša inspekcija naloži vlasniku parcele da ukloni asfalt da se stabla ne bi osušila, ali ne znamo imamo li zakonskog osnova da reagujemo - rekao je Stamatović.

foto: Filip Plavčić

Dragan Dubljanin iz "Srbijašuma" navodi da su njihovi predstavnici izašli na teren, ali da su oni preduzeće zaduženo za gazdovanje šumama u javnoj svojini.

- U privatnim šumama zaposleni šumarski inženjeri i tehničari vrše isključivo stručno tehničke poslove, obeležavanja i odabiranja stabala za seču, kao i kontrolu i prijavljivanje bespravnih seča uz obaveštavanje republičkih šumarskih inspektora. Bez obzira na činjenicu da nemamo nikakve nadležnosti u navedenom slučaju, kao najveći čuvari prirode u Srbiji obavestićemo republičkog šumarskog inspektora i inspektora za zaštitu životne sredine, kao i komunalnog inspektora - navodi Dubljanin.

On ukazuje na važnost podizanja svesti građana o zaštite prirode, jer je čista i zdrava životna sredina, kako kaže, bitna za normalan život svih građana dece.

foto: Dragana Udovičić

Ministar Goran Trivan Neka investitor zasadi 10 novih stabala Misnitar za zaštitu životne sredine Goran Trivan ističe da bi investitor mogao da se "iskupi" prirodi. - Prema drvetu bi se trebalo odnositi kao prema živom biću. Kada živom biću oduzmete vodu i prostor, zna se kako će se to završiti. Stoga pozivamo investitora i vlasnika da iskaže empatiju i ispravi grešku koju je napravio i da zbog ovog slučaja zasadi bar deset stabala. To će biti znak da je odgovoran prema sebi i životnoj sredini.

(Kurir.rs/Silvija Slamnig)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track