Najnovije vesti

PREMIJERKA BRNABIĆ U SRDAČNOM RAZGOVORU SA KARDINALOM PAROLINOM: Odnosi Srbije i Vatikana u duhu poštovanja, poverenja i tolerancije
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Državni sekretar Vatikana prvi put u poseti Beogradu

PREMIJERKA BRNABIĆ U SRDAČNOM RAZGOVORU SA KARDINALOM PAROLINOM: Odnosi Srbije i Vatikana u duhu poštovanja, poverenja i tolerancije

Društvo

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je u današnjem razgovoru sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom da su odnosi Srbije i Vatikana dobri i bez otvorenih pitanja, sa obostranom težnjom ka daljem jačanju u duhu uzajamnog poštovanja, poverenja i tolerancije.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Premijerka je upoznala kardinala Parolina sa trenutnim okolnostima u pregovorima Beograda i Prištine i istakla iskrenu opredeljenost Srbije ka nastavku dijaloga. Ona je zahvalila državnom sekretaru Parolinu na principijelnom stavu Svete stolice u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, s on je obavestio predsednicu Vlade da Vatikan sa posebnom pažnjom prati situaciju u regionu i dijalog Beograda i Prištine.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Parolin je naglasio i da je za Vatikan od izuzetne važnosti zaštita kulturnog i religioznog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Sagovornici su se saglasili da je rad Mešovite komisije o Alojzu Stepincu i međucrkveni dijalog koji je iz njega proistekao, iako konačna odluka još nije doneta, imao pozitivne efekate na odnose između Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, kao i sa stanovišta metodologije, te da predstavlja značajan primer za proučavanje drugih istorijskih perioda i ličnosti.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Kardinal Parolin preneo je podršku Vatikana evropskim integracijama Srbije, dodajući da je Evropska unija u osnovi projekat mira i suživota različitih religija i nacionalnosti, kojem Srbija i region Zapadnog Balkana pripadaju. Premijerka Brnabić i kardinal Parolin složili su se da postoji uzajamna zainteresovanost za intenzivniju saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, podsećajući da je na snazi postojeći Protokol o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Vatikanske biblioteke, kao i Sporazum o saradnji u oblasti visokog obrazovanja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...