NOVA I GORA NAPAST ZAMENILA JE DOSADNE SMRDIBUBE: Crne su, brze i imaju klešta, a narod ih se odvajkada plaši!
Foto: Profimedia

Prethodna dva leta nismo mogli da živimo od zelenih insekata

NOVA I GORA NAPAST ZAMENILA JE DOSADNE SMRDIBUBE: Crne su, brze i imaju klešta, a narod ih se odvajkada plaši!

Društvo -

Plašimo ih se zbog starog narodnog verovanja da vam noću kad spavate ulaze u uši, jedu bubnu opnu i prodiru u mozak?!

BEOGRAD - Prethodna dva leta Srbiju su doslovno preplavile smrdibube kojih, barem ovog jula, skoro i da nema.

foto: Youtube Printscreen

Zelene, ružne i glasne, ali bezopasne bile su redovni stanari u našim domovima kojih nismo mogli da se otarasimo sve do kasne jeseni. Nesnosno zuje dok lete, a kada ih pritisnete ili dodirnete, ispuštaju smrad po kome su zaslužile "narodsko" ime. Iako mnogi tvrde drugačije, smrdibube ne ujedaju jer nemaju zube!

Ovog leta jug Srbije preplavile su zmije, a Beograd nova vrsta napasti koju poznajemo pod mnogim imenima i plašimo je se odvajkada - bube-ušare, uholaže, buba-kice... zbog starog narodnog verovanja da vam noću kad spavate ulaze u uši, jedu bubnu opnu i prodiru u mozak?!

Stručnjaci kažu da je naš strah potpuno neosnovan i da uopšte nije tačno da ovde bube ljudima ulaze u uši. Neke ušare imaju krila, ali retko lete. Međutim, jaka klešta su im zaštitni znak, brze su, crne i ružne.

Njihova omiljena mesta za život su izmet i smeće, jer jedu ostatke biljaka i životinja. Noćni su insekti koji žive u zemlji, pukotinama, pa se i tokom dana kriju na mračnim i vlažnim mestima. Ušare same ulaze u kuću, ali ih obično i mi unosimo na voću i vešu koji se sušio na terasi ili u dvorištu.

Stručnjaci ukazuju da ovi insekti nisu opasni, te da su priče da ulaze u uši samo mit i ništa više. Iako izgledaju poprilično strašno, po ljude nisu opasni. Njihov povećan broj povezuje se sa obilnim i čestim kišama jer vole vlagu.

(Kurir.rs/Dezinsekcijaderatizacija/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track