ČASOVNIKE 28. OKTOBRA POMERAMO SAT UNAZAD, ALI ŠTA ĆE BITI POSLE? Dilema još u vazduhu - letnje ili zimsko računanje vremena? Kojim će putem Srbija
Foto: Profimedia

Promena u našoj državi za oko godinu dana?

ČASOVNIKE 28. OKTOBRA POMERAMO SAT UNAZAD, ALI ŠTA ĆE BITI POSLE? Dilema još u vazduhu - letnje ili zimsko računanje vremena? Kojim će putem Srbija

Društvo -

Časovnike ćemo u Srbiji, sasvim sigurno, pomeriti jedan sat unazad u nedelju 28. oktobra. Šta će se posle toga desiti i kada tačno, još se ne zna precizno.

foto: Promedia

Želje naših građana u vezi sa pomeranjem kazaljki, za sada, su nepoznanica jer nije bilo istraživanja tim povodom, kao što to bilo u EU. A rezultati u Evorpi su nedvosmisleni - više od 80 odsto građana EU je protiv smenjivanja letnjeg i zimskog računanja vremena - pokazuju podaci elektronskog istraživanja.

Zato je odluka Evrope da sledeća godina bude poslednja u kojoj se pomeraju kazaljke na satu, a sve zemlje će morati do aprila 2019. godine da izaberu - letnje ili zimsko računanje vremena. I Srbija će ukinuti sezonsko pomeranje kazaljki, ali ostaje dilema - da li izabrati zimsko ili letnje vreme?

Oni koji su protiv pomeranja kazaljki kažu da im to remeti životni ritam. Pritom, draže im je zimsko vreme jer je, kažu, "pravo". Stručnjaci, sa druge strane, tvrde da je pravo vreme za nas takozvano ukazno ili letnje računanje vremena. Tada bi bilo više sunca i dan bi bio duži.

Promena kod nas za oko godinu dana?

U Ministarstvu privrede nedavno su istakli da se zakoni u našoj zemlji usklađuju sa regulativom u EU. Srbija će, kažu, pratiti svaku promenu.

foto: Profimedia

- EU mora da donese novu direktivu. Na osnovu te nove direktive će se članice prilagoditi. Ono što je sigurno da ćemo sada imati promenu vremena u oktobru i najverovatnije ćemo imati promenu na proleće - naveli su nadležni i dodali da možemo očekivati da sledeće godine u ovom periodu može doći do promene - navode nadležni.

Prvo zakon

Kako su nedavno objasnili u Ministarstvu privrede, u skupštinsku proceduru tek treba da uđe Predlog zakona o računanju vremena i on usklađuje propise iz svog delokruga sa zakonodavstvom EU. U konkretnom slučaju to se radi u okviru Pregovaračkog poglavlja 1, u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.

foto: Promedia

Cilj tog Predloga zakona je "da obezbedi jedinstveno vreme na teritoriji Republike Srbije usklađeno sa vremeneom koje se koristi u Evropskoj uniji".

Depresija i samoubistva zbog pomeranja kazaljki

Prof. dr Danica Grujičić napominje da se psihijatrijski poremećaji u statistički značajnoj meri javljaju posle promene vremena. Reč je o izolovanim epizodama depresije, maničnog ponašanja i samoubistava.

foto: Fonet

"Rusija je 2011. godine to ukinula upravo zbog statistički značajnog broja samoubistava u toj sedmici kada se menja vreme", kaže ona.

Postoji i neka tendencija da se i češće javljaju povrede na radu, da se češće javljaju saobraćajni udesi, da se ljudi teže prilagođavaju.

foto: AP/Ilustracija

"Za šest do osam odsto je čak povećan broj infarkta u prvom ponedeljku posle promene vremena", navodi profesorka Grujičić.

(Kurir.rs/Blic, RTS/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track