HUMANOST SRPSKE PESNIKINJE: Željka Avrić pesmom pomaže Luki (14)
Foto: Privatna Arhiva

PROMOCIJE ZBIRKE PESAMA

HUMANOST SRPSKE PESNIKINJE: Željka Avrić pesmom pomaže Luki (14)

Društvo -

U sremskomitrovačkoj Galeriji "Lazar Vozarević", održana je promocija zbirke pesama "Žeđam" Željke Avrić, u izdanju novosadske Izdavačke kuće "Prometej", a prihod od prodatih knjiga namenjen je dečaku Luki Žiliću (14) iz Martinaca.

Luka inače boluje od epilepsije, spazmične kvadripareze, distonije i "prikovan" je za krevet i invalidska kolica.

Inače, zbirka pesama "Žeđam" od autorke Željke Avrić izašla je početkom septembra ove godine, i ona je šesta po redu.

foto: Privatna Arhiva

"Knjiga sadrži 51 pesmu razvrstane u cikluse: Šaputanja, Melodije, Krici, Ćutanja. U časopisima za književnost, umetnost i kulturu: Letopis Matice srpske, Savremenik,Trag, Bdenje, Književne novine, Srpska lira, Akademija Istok, Avlija i Suština poetike, objavljeno je 29 pesama iz buduće zbirke", objasnila je autorka i dodala da su na književnim konkursima nagrađene pesme Tvrđava, Pomirenje, Buđenje, i Jedina pesma.

Kako saznajemo jedna od Avrićkinih pesama "Reke i dalje teke" objavljena je u Antologiji pesama o vodama u Bugarskoj, na srpskom i bugarskom jeziku.

Zbirka pesama "Žeđam" našla se u najužem izboru za nagradu "Milica Stojadinović Srpkinja" koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine.

Stihove Željke Avrić na promociji nadahnuto su govorili dramski umetnici Gordana Lukić, Aleksandar Krstajić i Nikola Janošević, Nikolina Panić, Marko Čonjagić i sama autorka. O knjizi i autorki, publici je govorila Zorica Miščević, a promocija je završena izvođenjem još neobjavljene pesme "1.300 kaplara" koju je autorka Željka Avrić posvetila besmrtnom bataljonu srpskih đaka iz Prvog svetskog rata.

Izdavanje knjige podržao je Grad Sremska Mitrovica, a promociju je organizovala Ustanova za negovanje kulture "Srem", u saradnji sa Galerijom "Lazar Vozarević".

(Kurir.rs/J. Rafailović/foto: Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track