NE VIDE PRST PRED OKOM, SRPSKI GRAD ZAGAĐENIJI OD PEKINGA: Crna statistika sa Kolubare, ovi podaci će vas frapirati! Građani OČAJNI!
Foto: Reuters

100 dana godišnje iznad proseka zagađenosti

NE VIDE PRST PRED OKOM, SRPSKI GRAD ZAGAĐENIJI OD PEKINGA: Crna statistika sa Kolubare, ovi podaci će vas frapirati! Građani OČAJNI!

Društvo -

Četiri godine zaredom sa više od 100 dana u kojima je vazduh bio prekomerno zagađen i svake od te četiri poslednje godine sa više od 70 novoobolelih od maligniteta pluća – crna je statistika Valjeva.

Grad na Kolubari se našao na drugom mestu liste najzagađenijih gradova Evrope sa indeksom kvaliteta vazduha 429, a preteklo ga je samo Sarajevo sa indeksom 547.

Posebno kritično za Valjevce je bilo u petak i subotu, kada je od ranog jutra do ponoći gradsku kotlinu pritiskao tako gust smog, da se iz visinskih zona Valjeva nije mogao videti ni jedan jedini soliter u centru, čak ni skoro 50 metara visoki Hram Vaskrsenja Gospodnjeg, druga po veličini pravoslavna bogomolja na Balkanu, odmah posle beogradskog Hrama Svetog Save.

Koliko je zagađenje vazduha u Valjevu PM-10 česticama pokazuju podaci za nedelju, pogotovo kada se porede sa Pekingom, koji važi za jedan od najzagađenijih gradova na planeti, čiji stanovnici često na ulicu izlaze sa maskama na licu.

Tako je prosečna koncentracija PM-10 čestica u Valjevu, za 24 sata, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, bila 198 mikrograma po kubnom metru, što je peti, najgori nivo zagađenja vazduha.

Sa druge strane, u isto vreme, maksimalna zagađenost u Pekingu iznosila je 189 mikrograma po kubiku.

Najviši nivo zagađenja u Valjevu u subotu i nedelju, poređenja radi, iznosio je čak 461 mikrogram po kubnom metru vazduha.

Lekari kažu da je zagađenje PM-10 česticama izuzetno opasno po zdravlje. O tome govori i veliki broj obolelih od raka pluća u ovom gradu. Kolubarski okrug, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", drugi je u Srbiji po incidenci obolevanja od ove bolesti. Tako na 100.000 stanovnika Kolubarski okrug ima incidencu raka pluća od 68,5, a veća je zabeležena samo u Podunavskom okrugu - 72,9. Daleko iza Kolubarskog okruga su grad Beograd sa incidencom od 64,7 i Toplički okrug sa 62,7 novoobolelih godišnje na 100.000 stanovnika.

U takvim uslovima, kada ih svakodnevno dave PM-10 čestice, nevidljivi ubica iz vazduha, Valjevci čekaju javnu raspravu, zakazanu za danas, koja treba da predloži smernice za rešenje problema aerozagađenja.

- Prema meritornim podacima iz 2014. godine, imali smo 162 dana prekoračenja gornjih vrednosti PM-10 čestica i tada je otkriveno 75 novoobolelih maligniteta pluća. U 2015. godini smo imali 174 dana prekoračenja i 82 novoobolele osobe. Tokom 2016. godine smo imali 171 dan prekoračenja i 80 novoobolelih. Zaključno sa prošlom godinom bilo je 114 dana prekoračenja gornjih vrednosti PM-10 čestica i 90 novoobolelih od karcinoma pluća – priča onkolog dr Zoran Živković, zamenik gradonačelnika Valjeva i predsednik gradskog Saveta za zdravlje, naglašavajući da je aerozagađenje jedan od potencirajućih faktora pojačanog obolevanja od karcinoma pluća.

PM-10 čestice (prašina manja od 10 mikrometara), predstavljaju smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a u Valjevu im je glavni uzrok oko 30.000 individualnih kotlarnica, od kojih veliki broj koristi najnekvalitetniji ugalj.

Na to treba dodati i 40.000 vozila, od čega su skoro polovina dizelaši, i to stari između 15 i 20 godina, koji godišnje izbace oko 18.000 tona štetnih materija u vazduh koji udišu Valjevci.

- Što se tiče grejanja, jedno od naših razmišljanja je da svi građani koji imaju kotlove na ugalj pređu na kotlove na pelet, uz subvenciju države koja bi bila najmanje 40 odsto, što nije malo. Biće mnogo lakše ponuditi opciju staro za novo, gde građani daju svoj stari kotao na ugalj i dobiju novi kotao na pelet. Za saobraćaj jedno od rešenja o kojem se uveliko razmišlja je izmeštanje tranzitnog saobraćaja iz centralnih delova grada, odnosno izgradnja obilaznice oko grada. Grad Valjevo može da obezbedi sredstva samo za izradu studije izvodljivosti za obilaznicu, sve ostalo je pod republičkom ingerencijom – navodi dr Živković.

Nevidljivi ubica kriv za smrt 6.500 ljudi godišnje

Po istraživanju SZO i Instituta "Batut", kao direktna posledica izloženosti PM-10 česticama i porasti aerozagađenja tokom 2016. godine u Srbiji je umrlo više od 6.500 osoba, što je drugo mesto u Evropi po smrtnosti. U Srbiji osam odsto odrasle populacije boluje od astme, a procenjuje se da zagađen vazduh uzrokuje oko 500.000 napada astme godišnje.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja