Cela Slovenija stala uz sveštenika Perana Boškovića
Foto: Gals Srpske

Raskol u SPC

Cela Slovenija stala uz sveštenika Perana Boškovića

Društvo -
Srbi u Sloveniji već dugi niz godina su uzor i primer dobro organizovane zajednice, okupljene oko pravoslavne crkve i sveštenika Perana Boškovića, koji u Ljubljani uživa veliki ugled, napisao je Zoran Jankovič

LJUBLJANA - Gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič u pismu patrijarhu srpskom Irineju iskazao je svoju zabrinutost zbog odluke mitropolita zagrebačko ljubljanskog Jovana da razreši v.d. starešinu hrama Svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani Perana Boškovića, ističući da on uživa veliki ugled u Sloveniji. „Verujem da vam je poznato da je u poslednje vreme u Ljubljani unutar srpske zajedenice i u krugovima oko crkve došlo do nemilih događaja, koji me onespokojavaju. Siguran sam da su i do vas došle informacije o nesuglasicama na relaciji Zagreb-Ljubljana. Lično mi je zbog toga iskreno žao, pošto su Srbi u Sloveniji, već dugi niz godina uzor i primer dobro organizovane zajednice, okupljene oko pravoslavne crkve i sveštenika Perana Boškovića, koji u Ljubljani uživa veliki ugled, napisao je Jankovič u pismu koje je u posedu "Glasa Srpske".

Istakao je da je Ljubljana u proteklim godinama imala u svešteniku Boškoviću izuzetnog sagovornika, uglednog sugrađanina i dobrog prijatelja.

“ Učinili smo sve što je bilo u našim mogućnostima da se obnovi crkva Svetih Ćirila i Metodija. Ugled kojeg uživa sveštenik Bošković, rezultat je njegovog javnog delovanja i njegovih stavova, koji su uvek bili puni razumevanja realnosti i uvažavanja drugih i drugačijih, šta je neophodno za kvalitetan suživot”, napisao je Janković.

Istakao je da je zabrinut zbog uklanjanja sveštenika Boškovića sa čela tog projekta, koji su zajedno podržali i koji mora biti kvalitetno završen, kao i sa čela crkve u Ljubljani. Patrijarhu su istim povodom pisma uputila i sva srpska udruženja u Ljubljani, kao i vodeći intelektualci, poput režisera Dušana Jovanovića, inženjera Save Durutovića, uglednih advokata, novinara, privrednika Srba koji žive u Sloveniji.

Članovi Odbora za izgradnju kulturno-pastoralnog doma u Ljubljani napisali su u pismu patrijarhu i Sinodu da su gradnju doma započeli pre pet godina kao mesto na kojem bi vernici SPC i srpski narod trebalo da se okuplja, organizuje verske, kulturne i prosvetne delatnosti i da je protojerej Bošković, sveštenik koji uživa veliki ugled i uticaj najviše doprineo poboljšanju predstave o srpskom narodu i dobrom glasu o Srbima u Sloveniji.- Pomogla su nam brojna slovenačka preduzeća, ustanove i pojedinci, Srbi i Slovenci, tako da smo što u novcu što u radnim prilozima sakupili blizu 1,5 miliona evra. Među značajnim donatorima su još i grad Ljubljana, Vlada Srbije te Vlada Republike Srpske, naveli su članovi Odbora.

Dodali su i to da su svemu redovno obaveštavali mitropolita Jovana, te da su iz Eparhije gradnju doma dobili svega 10.000 evra, ali da su uspeli da izgrade ovaj dom u centru Ljubljane vredan šest miliona evra.

Neki ljudi iz Mitropolije, o čijim se zloupotrebama visoke crkvene institucije već godinama priča javno po Trstu, Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, već duže vremena vode intenzivnu kampanju protiv članova Odbora i protiv protojereja Boškovića, sa jasnom namerom da preotmu ono što smo ovih godina zajedno sa našim narodom gradili i čemu smo se toliko radovali, upoznali su članovi Odbora još u aprilu patrijarha.Oni su napisali da ne žele na bilo koji način da razbiju jedinstvo SPC i da žele da izbegnu javne sukobe, sramotu i medijsku halabuku do koje će neminovno doći uz ovakav odnos mitropolita Jovana prema Odboru.Kao što su i upozorili patrijarha i Sinod, to se i dogodilo. Zajednica pravoslavnih vernika Ljubljane, iza koje je nepoznato ko stoji, optužila je sveštenika Boškovića da je navodno otuđio 800.000 evra u gradnji doma i medijima dostavila pismo kojim pokušavaju da ga kompromituju.Velelepni Dom SPC Odbor sa sveštenikom Boškovićem na čelu izgradio je na Tivoliju, u centru Ljubljane, odmah uz palatu predsednika Slovenije.

Sva srpska udruženjaSavez srpske dijaspore Slovenije, kojeg čini 12 udruženja sa 6.500 članova, upozorilo je pismom patrijarha Irinijela da će se sveštenik Bošković naći na udaru i da će pokušati da ga oblati grupa neuglednih ljudi.Oni upozoravaju partijarha da spriječi ljude čiji mutni interesi se kriju iza odluke o razrešenju sveštenika Boškovića i Odbora unište njihov rad i navode da je dom koji su izgradili i u kojem su se okupljali, družili, vežbali foklor, čuvali tradiciju i kulturu svog naroda, sada zaključan a da su ključevi kod mitropolita.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track