POČINJE ZIMSKI POPIS PTICA U SRBIJI: Volonteri popisivači obići će reke, jezera, bare, ribnjake, kanale...
Foto: Nebojša Mandić

Popis se sprovodi od 1982. godine

POČINJE ZIMSKI POPIS PTICA U SRBIJI: Volonteri popisivači obići će reke, jezera, bare, ribnjake, kanale...

Društvo -

BEOGRAD - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da od danas do 30. januara sprovodi tradicionalni zimski popis ptica vodenih staništa tokom koga će više od 150 volontera-popisivača obići reke, jezera, bare, ribnjake, kanale i slična vodena staništa u potrazi za pticama.

Ornitolozi i ljubitelji ptica lociraće i prebrojaće divlje patke, guske, labudove, barske koke, ždralove, čaplje, ronce, gnjurce, kormorane, galebove, šljuke i brojne druge vrste divljih ptica koje žive uz vodena staništa, poput ugroženog belorepana i crnog orla.

"Cilj ovogodišnjeg zimskog popisa ptica je obilazak celokupnih tokova naših najvećih reka poput Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave i Drine.

Prebrojavanje ptica na Dunavu ove, kao i ranijih godina, radiće se sa vode i sa kopna i to nam je najveći izazov", kazao je koordinator popisa ptica iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban, navodi se u saopštenju.

On je upozorio da ptice močvarice postaju sve ugroženije širom sveta, prvenstveno zbog gubitka staništa, a kako se tokom januara uglavnom zadržavaju na odredjenim lokacijama i tada ih je najbolje probrojati.

"Upoređivanjem sa brojem ptica iz ranijih godina procenjuje se status populacija i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovu tih saznanja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa. Zato nam je preko potrebna medjunarodna saradnja u prikupljanju podataka i njihova razmena sa naučnom i stručnom zajednicom", rekao je Šćiban.

Popis ptica se sprovodi u Srbiji od 1982. godine, a pored evidentiranja vrsta i brojnosti uočenih ptica, istraživači će beležiti i slučajeve krivolova, stanje ekosistema, obala i šuma u priobalju reka i divlje deponije.

Nakon završenog popisa, svi podaci o zabeleženim i izbrojanim pticama u Srbiji biće prosledjeni u svetsku bazu podataka, u Biro za istraživanje vodenih ptica u Holandiju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track