ZAŠTITNIK KROJAČA, KRZNARA, PEVAČA, MUZIČARA: Danas obeležavamo Svetog Jovana Krstitelja! Srbi se na Jovanjdan bratime i kume
Foto: Printscreen/Youtube

crveno slovo

ZAŠTITNIK KROJAČA, KRZNARA, PEVAČA, MUZIČARA: Danas obeležavamo Svetog Jovana Krstitelja! Srbi se na Jovanjdan bratime i kume

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Svetog Jovana Krstitelja, Isusovog rođaka, poznatog i pod imenom Jovan Preteča, a procenjuje se da je to treća po broju slavljenika slava među Srbima.

Tom svetitelju su tokom godine posvećena tri praznika, a sutrašnji je najvažniji.

Jovan se naziva Krstiteljem, jer je, po verskom učenju, u reci Jordan krstio Isusa Hrista, a Preteča, zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Sveti Jovan je po predanju živeo jednostavno i asketski, hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake. U reci Jordan krštavao je svakoga ko se pokajao.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Svetog Jovana bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Vernici vrlo često daju Jovanovo ime deci, i kod pravoslavaca i kod katolika. Pravoslavci slave krsnu slavu Svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

Sveti Jovan je zaštitnik krojača, krznara, zatvorenika, osuđenika na smrt, ali i pevača i muzičara. U svakom pravoslavnom hramu nalazi se njegova ikona.

Jovanova ruka

Za ruku svetog Jovana priča se da ju je svake godine, na dan, svetiteljev arhijerej iznosio pred narod. Ponekad se ta ruka javljala raširena, a ponekad i zgrčena. U prvom slučaju označavala je rodnu i obilnu godinu, a u drugom nerodnu i gladnu.

U ponoć, kada nastaje dan Svetog Jovana, odabere se jedno jaje i spusti u posudu s vodom: ako potone, to znači da je sudnji dan blizu. Ovo je samo delić narodnog verovanja u moć zametka života i njegovu duhovnu vezu sa Bogom, Hristom i Svetim Jovanom.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track