BOLNO PRIZNANJE Savo Štrbac: Još popisujem žrtve Oluje, i 24 godine kasnije najgora je mržnja mladih Hrvata prema Srbima
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas

BOLNO PRIZNANJE Savo Štrbac: Još popisujem žrtve Oluje, i 24 godine kasnije najgora je mržnja mladih Hrvata prema Srbima

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ističe da je i 24 godine od opercije "Oluja" najgora mržnja mladih Hrvata prema Srbima.

'Velika je indoktrinacija društva. Trebalo bi država Hrvatska kroz obrazovanje, vaspitanje i medije da menja stvari', rekao je Štrbac za RTS. On kaže i da će se ispuniti cilj koji je zacrtao nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman koji je rekao da će se srpsko pitanje rešiti kada njihov udeo u ukupnom broju stanovnika bude manji od tri odsto.

"U Hrvatsku su se vratili samo stari zbog penzija, sa kojim i dalje imamo velikih problema", navodi Štrbac. "Kad vam oduzmu stan, kuću, a ne obnove, gde da se vratite. I kad se nešto uradi, to je na kašicicu, a mora se i živeti od nečega", napominje Štrbac.

On navodi da je obišao izbegle Srbe po Evropi, Australiji, SAD. "Većina bi se vratila u svoj zavičaj, ali za povratak Hrvatska pravi probleme. Hrvati su vrlo mudro, još početkom 90-tih smislili način bez oružja da prisile Srbe da odu. Od Krajine pa do Prištine to je bila najduža izbeglička kolona od Drugog svetskog rata", istice Štrbac.

Na pitanje da li su zaboravljeni izbegli u "Oluji", Štrbac podseća da se do pre četiri godine obeležavala samo u crkvama, a od tada se održavaju i državne manifestacije.

"Dosta se rešilo u poslednje vreme, iz Komesarijata za izbeglice kažu da još 17.000 ljudi čeka na stambeno zbrinjavanje", navodi Štrbac.

Ukazuje da zadatak "Veritasa" još nije završen.

"Ja sam još u ratu, popisujem žrtve, nisu sve ni popisane. Desio se raspad sistema kao u Republici Srpskoj Krajini koja se preko noći raspala. Ovo nije običan posao, on je misionarski, u nedostatku državne administracije neko mora da popisuje. Suočavamo se sa manipulacijama države Hrvatske, čak i kada imamo imena žrtava", napominje Štrbac.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track