Najnovije vesti

DVE SMRTI U ALEKSINAČKOM PORODILIŠTU ZA MANJE OD 10 DANA: Prvo preminula porodilja, a sada i beba odmah po rođenju
Foto: Profimedia

TRAGEDIJA

DVE SMRTI U ALEKSINAČKOM PORODILIŠTU ZA MANJE OD 10 DANA: Prvo preminula porodilja, a sada i beba odmah po rođenju

Društvo

Posle smrti porodilje početkom avgusta, sada beba umrla po porođaju. Majka tri dana bila u bolnici, ali su lekari, kaže porodica, zakasnili.

Samo osam dana pošto je u aleksinačkoj Opštoj bolnici preminula porodilja Danijela Krstić (31), u istom porodilištu desila se nova tragedija. U subotu, 17. avgusta, na stolu u operacionoj sali, u 13.30, preminula je tek rođena devojčica.

Prema rečima D. L., supruga njegovog brata M. L., inače prvorotka, imala je predviđen termin za porođaj 2. avgusta, ali je on pomeren za osam dana. U bolnicu je konačno primljena 15. avgusta, kada su počeli prvi bolovi.

- Tri dana je ležala u bolnici i lekari su pratili njeno stanje. Bolovi su se pojačavali, ali vodenjak do subote nije pukao. Tada su ga probušili, međutim, lekar koji joj je uradio CTG rekao je da još nije vreme za porođaj. Bolovi su bili sve jači i na kraju su je hitno odvezli u operacionu salu i uradili carski rez. Dete je tri puta udahnulo i preminulo. Neko u sali je glasno prokomentarisao "da smo bili pola sata brži, beba bi bila živa" - kaže D. L.

Devojčica je imala skoro četiri kilograma, a njegova snaha pre toga nije rađala, pa D. L. ne shvata kako je bilo ko očekivao da neće biti problema i kako se zdravstvena ekipa nije pripremila.

Porodica će danas o celom slučaju obavestiti zdravstvenu inspekciju, a policija je pozvana istog dana kada je dete umrlo. Telo će biti poslato na obdukciju u Zavod za sudsku medicinu u Nišu, a porodilji je rečeno da će narednih pet do sedam dana ležati u bolnici.

- Ovo je već druga smrt u istoj bolnici, na istom odeljenju, za manje od deset dana. To nije normalno i nadležni organi bi trebalo da ispitaju o čemu je reč. Ne shvatam da u 21. veku mogu da nam umiru majke i deca po bolnicama bez ikakvih posledica - kaže D. L. i dodaje da porodica neće odustati dok ne sazna istinu.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić kaže da će ceo slučaj biti ispitan.

- Telo se šalje na obdukciju, pa ćemo videti rezultat. Nažalost, događaj je tragičan, jedino što je dobro u celoj situaciji jeste da je porodilja dobro. Biće formirana komisija za unutrašnju kontrolu, a obavštena je i zdravstvena inspekcija - kaže za "Novosti",

Podsetimo, pre ove bebe u Aleksincu je preminula i Danijela Krstić, samo nekoliko sati pošto je rodila sina Luku. 

(Kurir.rs/Večernje novosti/ FOTO: Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...