TURKE NEŠTO VUČE U SRBIJU, IMAMO VIŠE OD 300 ZAJEDNIČKIH REČI: Obavezno dođu u Beograd i obiđu beloglavog supa Dobrilu na Uvcu, a evo zašto hrle u Sremske Karlovce
Foto: AP/Darko Vojinović

duplo ih je više

TURKE NEŠTO VUČE U SRBIJU, IMAMO VIŠE OD 300 ZAJEDNIČKIH REČI: Obavezno dođu u Beograd i obiđu beloglavog supa Dobrilu na Uvcu, a evo zašto hrle u Sremske Karlovce

Društvo -

BEOGRAD - Za pet godina broj noćenja turskih turista u Srbiji gotovo je udvostručen, a pored Beograda, oni najčesće obilaze Sremske Karlovce i rezervat Uvac, dok se Srbija u Turskoj spominje kroz slogan "Otkrij bliskost", rečeno je u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS).

foto: AP/Darko Vojinović

Turski turisti su 2014. godine u Srbiji ostvarili 80.000 a ove godine 150.000 noćenja, kaže portparolka Turističke organizacije Srbije Lijana Stanković i dodaje da Turci već više godina prepoznaju Srbiju kao atraktivnu turističku destinaciju.

"I dolazak predsednika Turske je događaj koji interesuje veliki broj medija, a to će svakako biti prilika da se pošalje slika iz Srbije, da su naše dve zemlje prijateljske, i da su turisti dobrodošli", kaže ona.

Već 10. oktobra u Novom Sadu sa Turkišerlajnsom biće organizovana radionica na kojoj će učestvovati turoperateri iz 15 turskih gradova, kaže Stankovićeva i dodaje da je ideja i cilj je da se Turcima približi Srbija, u ovom slučaju Novi Sad.

"Osim Beograda, Turci rado posećuju i Sremske Karlovce jer se tamo nalazi Kapela mira u kojoj je potpisan Karlovački mirovni ugovor između Turske i Austrije, čime je završen Veliki bečki rat, a i te kako im je poznat i rezervat prirode Uvac jer je beloglavi sup Dobrila uspela prošle godine da se izgubi na teritoriji Turske, pa je pronađena i vraćena u svoje prirodno stanište na Uvac, što je povod da ga mnogi Turci posete", kaže portparolka TOS-a.

Na pitanje šta Turci misle o Srbiji, Stankovićeva kao odgovor navodi slogan "Otkrij bliskost".

" Oni su taj slogan osmislili jer ih Srbija asocira na bliskost koju osećaju kada su u pitanju tradicija i kultura, kao i jezik, pošto imamo oko 300 zajedničkih reči", zaključuje portparolka TOSa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track