ONI SU NAS NAPUSTILI U 2019. GODINI: Otišli su Šaban, Šeki, Petrući, Gru...
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

POSLEDNJE Zbogom

ONI SU NAS NAPUSTILI U 2019. GODINI: Otišli su Šaban, Šeki, Petrući, Gru...

Društvo -

Tuga: Otišli su veliki pevači, glumci, novinari i druge zvezde šou-biznisa, kao i političke figure uz koje su mnogi od nas odrastali ili su nam na ovaj ili onaj način obeležili život

Kako se godina bliži kraju, sumiraju se ne samo oni lepi trenuci koji su nam oduzimali dah, već i oni tužni zbog kojih su mnogi od nas pustili po koju suzu.

Na domaćoj javnoj sceni najtužniji su svakako bili odlasci pevača, glumaca, novinara i drugih zvezda šou-biznisa, ali i političkih figura uz koje su mnogi od nas odrastali ili su nam na ovaj ili onaj način uticali na život.

Neki od njih ostavili su veliki trag u svojim profesijama, dok je druge prerana smrt sprečila da dostignu profesionalni zenit, ali svakako ćemo ih pamtiti po onome što su uradili. Veliki Ivo Andrić je jednom prilikom rekao: „Svi umiru samo jednom, a veliki ljudi dva puta. Jednom kada nestanu sa zemlje, a drugi put kada propadne njihova zadužbina“, pa hajde da to ne dozvolimo!

Dragoslav Šekularac fudbaler

foto: Aleksandar Jovanović Cile

(8. novembar 1937. Štip, Severna Makedonija - 5. januar 2019. Beograd)

„Druga Zvezdina zvezda“ i bivši fudbalski reprezentativac Jugoslavije, preminuo je u 81. godini.

Za Crvenu zvezdu Šeki je od 1955. do 1969. godine nastupao 460 puta i postigao 159 golova, osvojio je sedam titula i pet kupova. Mnogi ga nazivaju jednim od najvećih fudbalera u srpskoj istoriji, a bio je poznat po majstorijama na terenu i šarmu van njega. Poznat je i po tome što je početkom šezdesetih uživao takvu popularnost da je o njemu snimljen igrani film pod naslovom „Šeki snima, pazi se“. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Šaban Šaulić

pevač

foto: Dragana Udovičić

(6. septembar 1951. Šabac - 17. februar Bilefeld, Nemačka)

„Kralj narodne muzike“, kako su ga mnogi nazivali, stradao je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u severozapadnoj Nemačkoj, kada je na njegov auto naleteo pijani vozač, dok se vraćao sa nastupa. Šaulić je hitno prebačen u bolnicu, ali lekari nisu mogli ništa da urade. Bio je pevač, muzičar i producent, a osim muzike voleo je fudbal i boks. Među njegovim poznatim pesmama i interpretacijama su „Bio sam pijanac“, „Dođi da ostarimo zajedno“, „Dva goluba bela“, „Sneg je opet, Snežana“, „Gordana“, „Otišla si tugo moja“, „Uvenuće narcis beli“, „Samo za nju“, „Odlaziš, odlaziš“, „Žal“ i mnoge druge.

Branislav Petrušević Petrući glumac

foto: Nemanja Nikolić

(9. maj 1955. Peć -9. novembar 2019. Beograd)

Glumac je preminuo u 66. godini nakon što mu je u toku noći pozlilo u centru Beograda.

Karijeru je počeo kao član Indeksovog pozorišta, radijskog programa na kojem je izgradio svoju karijeru. Bio je i u programu Radija Beograd za koji je često pisao tekstove. Petrući je 2019. godine obeležio 40 godina karijere, a igrao je u brojnim predstavama, između ostalog i u komadu „Kladionica - naša najrazvijenija privredna grana“. Na filmu će najviše biti upamćen po ulogama u tri nastavka filma „Hajde da se volimo“.

Mirjana Marković

političarka

foto: EPA

(10. jul 1942. Požarevac -14. april 2019. Moskva, Rusija)

Mirjana Marković, prva predsednica Jugoslovenske levice (JUL) i supruga nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, umrla je od upale pluća u 77. godini u Rusiji. Smatra se da je Markovićeva imala ključni uticaj na politiku svog supruga na spoljnom i unutrašnjem planu. Bila je poznata i po cvetu u kosi koji je skoro uvek nosila. Markovićeva je napustila Srbiju 2002. godine, nakon što je Milošević isporučen Haškom tribunalu, gde mu se sudilo i gde je na kraju preminuo. Bila je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica. Napisala je memoare „Bilo je to ovako“, a sahranjena je u svom rodnom Požarevcu pored voljenog supruga.

Momir Bulatović

političar

foto: Ana Paunković

(21. septembar 1956. Beograd -30. jun 2019. Rača, Crna Gora)

Bivši predsednik Crne Gore od 1990. do 1998. godine i predsednik Savezne vlade SR Jugoslavije od 1998. do 2000. godine preminuo je u 63. godini od srčanog udara. Bulatovića je smrtni čas zatekao 30. juna u selu Rača, u Kučima. Bio je osnivač DPS-a, SNP-a i NSS-a, a iz politike se povukao 2001. godine. Tokom svog političkog delovanja u Srbiji, bio je jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, te je baš on proglasio stanje neposredne ratne opasnosti, a zatim i ratno stanje u toku NATO bombardovanja SRJ 1999. godine. Nakon smrti sina Boška godinama je živeo daleko od očiju javnosti, pa se o njegovim poslednjim danima malo zna.

Dalibor Andonov Gru

muzičar

foto: Damir Dervišagić

(8. mart 1973. Dimitrovgrad -9. septembar 2019. Beograd)

Muzičar Dalibor Andonov Gru poginuo je u 47. godini u nesreći tokom kajtinga u Zemunu, kada je izgubio kontrolu nad zmajem zbog jakog vetra koji je tog dana duvao. Iako je u Beogradu završio mašinsku školu, počeo je da se bavi muzikom. Trenirao je vaterpolo, a u slobodno vreme voleo je skijanje, košarku, snoubording. Prvi album „Da li imaš pravo“ snimio je 1995. godine, a popularnost dobija pesmom „Biću tu“. Gru je tokom devedesetih postao jedan od najpoznatijih repera stare škole sa hitovima „Petak“, „Srce“, „Dosta mi je svega“... Radio je i kao di-džej, a sarađivao je sa brojnim muzičarima.

Bane Kovačević

pevač

foto: Nemanja Nikolić

(10. novembar 1978. Beograd - 27. novembar 2019. Beograd)

Bane Kovačević je preminuo nakon operacije na srcu u Beogradu, a ostaće upamćen po brojnim hitovima koje je otpevao sa grupom „187“.

Ova grupa je tokom devedesetih nizala hitove koji se i danas rado slušaju, a njegovu karijeru obeležile su pesme kao što su „Nikada nećeš znati“, „Slikaj“, „Jedna od mnogih“... Grupu su činili Marko Janković, Peđa Radosavljević i Bane Kovačević, a nakon prekida saradnje svako od njih krenuo je svojim putem, dok je Bane nastavio da se samostalno bavi muzikom.

Dragana Tripić

novinarka

foto: Damir Dervišagić

(6. maj 1961. Doboj - 24. oktobar 2019. Beograd)

Poznata novinarka pronađena je mrtva u stanu u Mirijevu, a telo je pronašla njena ćerka. Dragana je sebi oduzela život navodno zbog problema sa kreditom u švajcarcima, zbog kojeg je, prema nekim informacijama, već duže vreme bila depresivna. Karijeru je gradila u brojnim medijskim kućama u Srbiji, često je gostovala u različitim zabavnim emisijama, bila je članica novinarskog žirija, ali i učesnica rijaliti programa. Svojevremeno je rekla o sebi da je novinar sa najviše eksluziva, ali bez tužbi.

Igor Bulat

novinar

foto: Printscreen

(1971. - 29. jul 2019. Beograd)

Novinar i urednik Radio-televizije Srbije Igor Bulat preminuo je u 48. godini nakon borbe sa kratkom i teškom bolešću. Igoru je u decembru ustanovljen rak jetre, a rođeni brat pevača Marka Bulata iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece. Bulat je u TV Beograd došao 1993. godine i izveštavao je za RTS sve do poslednjeg dana. Vodio je Jutarnji program, uključivao se sa beogradskih ulica, ali i uređivao Beogradsku hroniku. Verovao je da je kancer izlečiv i bio je simbol istoimene kampanje koju je uradio RTS.

Divna Karleuša

novinarka

foto: Damir Dervišagić

(25. januar 1958. Ptuj, Slovenija - 3. mart 2019. Beograd)

Novinarka, radijska voditeljka i majka pevačice Jelene Karleuše, Divna, preminula je u 61. godini u svom stanu u Beogradu, nakon duge i teške borbe sa kancerom. Bila je član Radija 101 od njegovog osnivanja. Prvo je radila kao voditeljka, potom kao urednica sve do 2005. godine. Nakon gašenja Radija 101, jedno vreme radila je u pres-službi Radio Beograda. Nakon 33 godine rada na radiju, Divna se povukla iz tog posla, ali ne i iz medija pa su gledaoci mogli da je prate u više rijaliti emisija.

(Kurir.rs / Jelena Pronić / Foto:Aleksandar Jovanović Cile)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track